След 700 дни война: Украински обстрел на оживен пазар уби

...
След 700 дни война: Украински обстрел на оживен пазар уби
Коментари Харесай

След 700 дни война: Украински обстрел на оживен пазар уби 25 в Донецк


След 700 дни война: Украински обстрел на многолюден пазар умъртви 25 в Донецк. Ракетен обстрел против на препълнен пазар в окупирания от Русия град Донецк докара до гибелта на минимум 25 души и до раняването на 20 ранени в неделя, оповестиха подкрепяни от Москва чиновници.

Както Русия, по този начин и Украйна се упрекнаха взаимно в внезапна ескалация на офанзивите против цивилни региони през последните два месеца. Разбити витрини и счупено стъкло можеха да се видят във видеоклипове, споделени от съветските държавни медии, дружно с нещо, което изглеждаше като тела, лежащи на земята наоколо.

„ В момента информацията за 25 починали е доказана. Още най-малко 20 души са ранени “, сподели Денис Пушилин, началник на следената от Русия администрация на района. Той упрекна Украйна за удара, наричайки го „ ужасяваща “ артилерийска офанзива против граждански регион. Украйна не разяснява незабавно и Агенция Франс Прес не съумя незабавно да ревизира събитията на офанзивата. Длъжностни лица споделиха, че ударът е блъснал югозападно предградие на града, на по-малко от 15 километра от източния фронт на Украйна.

Жителката на Донецк Татяна сподели, че е чула падащ снаряд от горната страна и се е скрила под сергия на пазара. „ Видях пушек, хората крещяха, една жена плачеше “, сподели тя пред локална медия. „ Къде има нещо военно тук? Това е просто пазар “, сподели друга жителка на име Татяна пред същото издание. „ Това е един от най-силните удари напоследък “, сподели тя. Жертвите са едни от най-смъртоносните в града, откогато Москва стартира пълномащабни военни дейности против Украйна през февруари 2022 година Донецк, окупиран от Русия и нейните прокси сили от 2014 година, е бил неведнъж обект на това, което Москва назова разхвърлян украински обстрел. Москва назова офанзивата от неделя „ варварска терористична офанзива “, която сподели нуждата от „ специфична военна интервенция “ в Украйна. „ Заплахите за сигурността и терористичните актове не би трябвало да се правят от територията на Украйна “, сподели външното министерство.

Новината за офанзивата пристигна, откакто Русия заяви за нов пожар в енергийната си инфраструктура, този път в газов терминал в балтийското пристанище Уст-Луга. Киев по-рано тази седмица пое отговорност за две офанзиви против петролни депа в Русия, в това число една в същата Ленинградска област, където се намира Уст-Луга.

Частната компания „ Новатек “, която държи терминала, сподели, че няма жертви и че пожарът е „ сега локализиран “ на мястото, което се намира на към 110 километра западно от Санкт Петербург, покрай границата с Естония. Пожарът е породен от „ външен фактор “, се споделя в известието, без да се дават повече детайлности. Украйна, която е ориентирана към съветската петролна и газова инфраструктура по време на съвсем двегодишния спор, не разяснява незабавно случая.

„ Няма потърпевши вследствие на пожар в терминала на Новатек в пристанището Уст-Луга. Персоналът е евакуиран “, сподели Александър Дрозденко, губернатор на Ленинградска област. Той показа фотография, на която се вижда по какъв начин огнеборци пръскат с вода огромен пожар на терминала. Агенция РИА-Новости заяви, че е горял резервоар от 100 кубически метра. Комплексът Уст-Луга преработва кондензат от природен газ в нафта, реактивно гориво и съставни елементи за корабно гориво, съгласно уеб страницата на „ Новатек “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР