След 7-дневно прекъсване на огъня, сраженията в Газа бяха възобновени.

...
След 7-дневно прекъсване на огъня, сраженията в Газа бяха възобновени.
Коментари Харесай

Край на примирието: Израел е поразил над 200 цели на Хамас през изминалия ден

След 7-дневно спиране на огъня, сраженията в Газа бяха обновени. До ранните следобедни часове Израел разгласи, че е поразил над 200 цели на радикалната палестинска формация " Хамас ". Най-малко 100 души са убити след края на краткотрайното помирение, твърди палестинската страна. Световни водачи и организации показаха паника от възобновяването на огъня. Според Катар и Египет, които са измежду главните посредници сред Израел и " Хамас ", договарянията не престават.

Седем часа сутринта - сирените в Южен Израел известяват въздушна паника. Прихванати са ракети, изстреляни от територията на Газа. Израел отвръща по въздух и суша.

" За страдание Хамас реши да прекъсне паузата във военните дейности, откакто - макар обещанията, не пусна дамите и децата, които са взети за заложници, и възобнови ракетния обстрел ", сподели Ейлон Леви, представител на израелското държавно управление.

Най-масирани са офанзивите в региона на Хан Юнис и Рафа, които се намират в южната част на линията Газа. С листовки популацията беше призовано да напусне определни региони, в които се чакат тежки сражения. Посланията на израелската страна приключват с изречението " Бяхте предизвестени ". Хората в Газа обаче са в безиходица.

" От началото на войната се местим - от място на място, от север на юг, в този момент - кой знае накъде?! Няма ток, вода, храна. Имам възприятието, че още не сме видели най-лошото ", сподели Гасан Ал-Кудра, вътрешно разселен в Хан Юнис.

Ситуацията в лечебните заведения е отчайваща - няма лекарства, те са претъпкани с ранени и търсещи леговище.
С напредването на деня, офанзивите от двете страни не стопираха. Ракети поразиха коли в кибуц, покрай границата с Газа. Ударите в региона на град Газа също не стопират.

Световни водачи и организации показаха страдание за преустановяване на примирието.

" Възобновяването на сраженията в Газа е злополука. Призоваваме всички страни, които имат въздействие върху враждуващите страни, да удвоят напъните за преустановяване на огъня - по филантропични аргументи и в името на отбраната на човешките права ", сподели Равина Шамдасани, представител на Върховния комисариат за човешките права на Организация на обединените нации.

Президентът на Турция - Реджеп Ердоган дефинира нападенията на Израел против Газа като " закононарушение против човечеството ". По време на седем дневното помирение бяха пуснати над 100 заложници - израелци и от други националности, и бяха освободени 240 палестински пандизчии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР