След 52 години ледникът под Нанга Парбат „върна“ и втората

...
След 52 години ледникът под Нанга Парбат „върна“ и втората
Коментари Харесай

52 г. по-късно откриха обувката на изчезналия алпинист Гюнтер Меснер

След 52 години ледникът под Нанга Парбат „ върна “ и втората обувка, носена от Гюнтер Меснер, когато изчезва, затрит от лавина в подножието на реброто Мъмери, до момента в който се спускат с брат си Райнхолд, предава varhove.bg.

Това заяви в обществените мрежи самият Райнхолд, който в продължение на над три десетилетия е незаслужено упрекван, че е изоставил Гюнтер покрай върха, доближат по Рупалската стена в името на личната си популярност.

Двамата потеглят през 1970 година към върха, доближават го, само че са на ръба на изтощението. Свършват водата и храната и Гюнтер стартира да халюцинира поради височинна болест.

И тук стартират подозренията. Райнхолд, който губи 7 пръста поради измръзване по време на експедицията, споделя, че са тръгнали надолу през западния скат Диамир и тогава брат му е бил затрит от лавина.

Други двама алпинисти – Макс декор Клайн и Ханс Залер, които вземат участие в експедицията, само че не изкачват върха, обаче свидетелстват друго. В своя книга, издадена в Германия, те упрекват Райнхолд, че е пратил брат си да слиза самичък по рисковата Рупалска стена, макар че е виждал, че той е съвсем мъртъв от безсилие. Самият Меснер поел по различен, неразучен маршрут по Диамирския скат, тъй като желал да стане първият планинар, направил такова втурване.

Тези обвинявания бяха опровергани дефинитивно чак през 2005 година, когато бяха открити останките на Гюнтер Меснер. Трупът му е открит изцяло облечен в якето и едната обувка, с които е бил във съдбовния ден. Мястото, на което бе намерено тялото – на 4400 м на западния скат Диамир, а не на Рупал, удостовери тезата на Райнхолд, че не е изоставил брат си, а той е бил затрит от лавина.

Местен гражданин тогава откри натрупа. Вероятно тялото е било завлечено до тази височина от по-високо от топящия се сняг и лед заради световното стопляне. Според противоречивата информация от 1970 година Гюнтер е липсващ на към 7000 м.

„ Най-после имаме доказателство, че е бил прав “, разяснява тогава един от околните му другари Симоне Моро. „ 90% от алпийската общественост и преди беше уверена в невинността му, само че това изобретение ще убеди и останалите 10%. “

Il secondo scarpone di Gunther Messner è stato ritrovato. La morte dell'alpinista italiano, fratello di Reinhold, suscitò molto scalpore nel 1970, 52 anni fa. Fu proprio il fratello a essere accusato di aver abbandonato Gunther
— Fanpage.it (@fanpage)

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР