След 50 книги в различни жанрове и 35-годишна писателска кариера

...
След 50 книги в различни жанрове и 35-годишна писателска кариера
Коментари Харесай

Норвежката кримикралица Уни Линдел дебютира в България

След 50 книги в разнообразни жанрове и 35-годишна писателска кариера Уни Линдел, един от най-големите норвежки създатели в престъпния род дружно с Том Егеланд и Ю Несбьо, най-накрая дебютира в България. Тя е повторен притежател на най-престижната премия за престъпен разказ в Норвегия - „ Ривертон " (1999 и 2018). За същата премия е номиниран романът й „ Знам къде живееш ", който в този момент излезе на български в издание на „ Книги за всички ".

Това е грациозен и мощно въздействащ трилър, който има характерностите на литература от най-висока класа - прочувствен жанр, психическа меродавност, занимателен и непредсказуем сюжет, герои, които те карат да съпреживяваш, да страдаш, да се страхуваш, да мразиш и да обичаш с тях.

„ Знам къде живееш " е изпълнен с убийствено напрежение и обрати разказ, в който полиция, нарушители и жертви се надпреварват с времето, а залогът са човешки животи.

Шестгодишната Туна е изчезнала без диря. Случаят е останал забранен. Петнайсет години по-късно управлението на полицията подхваща дейности по отношение на сходни неразрешени случаи. Изчезването на Туна е поверено на полицейската инспекторка Мариан Дале, която дълготрайно време се е възстановявала от психическа контузия и изгаряния, породени й по време на престъпно следствие, в процеса на което нарушителят я е вкарал в камера за кремация и тя едвам е оживяла.

Подновяването на случая е последвано от застрашителен опит за възмездие. Няколко мъже са отвличани, измъчвани и убивани.

Ани, майката на Туна, от петнайсет години живее с тъгата по изчезналата си щерка. Един ден в този момент тя открива в стаята за отмора на личния състав в психиатричната клиника, където работи, Библия, а в нея - лист с имената на мъжете, които са отвлечени и убити. Следващото име е на прочут арбитър от Върховния съд.

Никой не схваща ужасяващата връзка сред събитията, до момента в който не става прекомерно късно.

Самата полицайка Мариан Дале се озовава в капан с рисков зложелател. И не щеш ли една вечер той идва в дома ѝ.

„ Знам къде живееш " е шедьовър в престъпния род, а Уни Линдел - една от най-хубавите в него. Романът демонстрира по какъв начин ужасни събития от предишното могат да имат разтърсващи последствия в сегашното.

Уни Линдел (1957) е един от най-продаваните писатели в Норвегия с помощта на престъпните ѝ романи, които са измежду най-превежданите и са продавани в милиони екземпляри по света.

„ Героите на Уни Линдел живеят, обичат и убиват с фантастична точност и финес! " - е характерността им, направена от шведската кримиавторка Лиза Марклунд, фамозна с тандема си с Джеймс Патерсън.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР