След 5-часови ожесточени дебати! Със 125 гласа Никола Минчев предсрочно

...
След 5-часови ожесточени дебати! Със 125 гласа Никола Минчев предсрочно
Коментари Харесай

Очаквано! Със 125 гласа Никола Минчев загуби председателския пост на 47-ото Народно събрание

След 5-часови яростни диспути!

Със 125 гласа Никола Минчев предварително загуби председателския пост на 47-ото Народно заседание, което бе предстоящото политическо събития на днешния парламентарен ден.

В залата гласоподаваха 238 депутати.

Гласуването беше извършено на два пъти, само че и двата пъти резултатът беше в интерес на отстраняването на Минчев.

При прегласуването резултатът беше същият - 125 гласа " за " оставката на ръководителя на Народното събрание.

Общите гласове бяха 239, с един въздържал се, (вероятно самият Минчев), а срещу бяха 113 депутати - Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и самостоятелните.

" За мен беше чест, е и ще продължи да бъде, преди всичко, че влязох в Народно събрание и още по-голямата чест - да ме извършите пръв измежду равни ", съобщи Никола Минчев в края на дебатите в пленарна зала във връзка желаното му предварително освобождение.

" Ние тук всички сме определени от народа - харесва ни или не, ние сме тук и го представляваме, сподели Минчев. Всички знаем, че същинското съображение да се желае моята оставка, е същото, което е и за настояването за вота на съмнение. В пленарната зала има ново болшинство. То освен не носи смяна, а ще запази този модел и в подобен парламент може би е по-добре аз да не съм ръководител, тъй като се оказа, че тези, които щяха да чегъртат, в този момент желаят да изчегъртат мен ".

За мен беше чест, а в случай че се наложи да избираме нов ръководител, поисквам да бъде най-малко толкоз справедлив, колкото се пробвах аз, сподели в умозаключение Минчев.

Изказването на Минчев беше последвано от бурни овации от депутатите от " Продължаваме промяната ".

„ Благодаря на Никола Минчев за добре свършената работа. Той в действителност стана през днешния ден жертва не на неговата активност, а на това че сега една коалиция, която се образува от ГЕРБ, Движение за права и свободи и хора останали в Има Такъв Народ. Когато започнахме със служебния кабинет ние осветлихме нарушаванията в ББР, само че пътя е един и България ще бъде друга “, съобщи министър председателят Кирил Петков.

До избора на нов ръководител на Народното събрание тази функционалност се поема от неговия заместител - Мирослав Иванов от Политическа партия, разгласи Кристиан Вигенин, който съобщи, че за него е било чест да работи с Никола Минчев.

Както се очакваше, генералната подготовка на офанзивата, която опозицията предприе против властта, приключи с рухването на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев.

Искането за отстраняването му пристигна от Има Такъв Народ, само че получи безусловната поддръжка на ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане ", макар немислимите, на пръв взор, разлики сред четирите обединения.

Следващата цел на опозицията е самият министър председател Кирил Петков. Той ще би трябвало да се бори с вота на съмнение против неговото държавно управление идната седмица. Дебатите по поискания избор на съмнение ще бъдат идната сряда, а в четвъртък или в петък ще е самото гласоподаване.

За да оцелее 99-ото държавно управление на България са нужни повече от половината депутати. В момента Кирил Петков и Асен Василев, флагманите на " Промяната " разполагат със 114 законотворчески гласа, а опозицията (вече мнозинство) демонстрира забележителна тежест от 126 пръста.

Със свалянето на Минчев на процедура ръководещите ще изгубят дефинитивно контрола върху Народното събрание, откакто останаха без болшинство поради напускането на Има Такъв Народ.

Депутатите би трябвало да изберат нов ръководител в 14-дневен период. Дотогава работата му ще прави зам.-председателят, излъчен от най-голямата парламентарна група - това е Мирослав Иванов от Политическа партия.

Няма съвсем никакво подозрение, че който и да бъде наследникът на Петков, той ще бъде излъчен след координиране сред опозиционните обединения и това евентуално ще бъде Ива Митева, която два пъти до момента беше началник на Народното събрание.

И двата лагера в Народното събрание не оставиха подозрение, че считат днешната борба за въведения към опита за събаряне на държавното управление идната седмица.

Сред политиците царува съвсем преобладаващо убеждението, че крайният резултат ще бъде предварителни парламентарни избори.

" Критичната маса на народни представители от другите парламентарни групи, тежките думи, които се хвърлиха и през днешния ден, и предходните дни, затварят опциите за градивна работа в Народното събрание. Това Народно заседание е изчерпано като такова и като опция да излъчи нова настройка на изпълнителната власт ", съобщи някогашният ръководител на Народното събрание Михаил Миков.

Четете Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР