След 40 години, прекарани в тишина, 42-годишна жена от Царево

...
След 40 години, прекарани в тишина, 42-годишна жена от Царево
Коментари Харесай

След 40 години глухота майка чу за първи път гласовете на децата си

След 40 години, прекарани в тишина, 42-годишна жена от Царево чу децата си за първи път. Сега Сийка Ангелова още веднъж се учи да приказва, да схваща по какъв начин звучат думите, да разпознава нормалните шумове на всекидневието. През май предходната година лекари от УНГ-отделението на УМБАЛ Бургас връщат слуха й с кохлеарна имплантация – интервенция, при която във вътрешното ухо се вгражда особено устройство.

„ Видях доктор Даниел Петков по малкия екран, когато тука в Бургас са почнали да вършат тази интервенция. Веднага го потърсих в гугъл, записахме час и щерка ми се оперира. Сега сме доста, доста щастливи, че тя чува “, описа майката на Сийка – Милка Иванова.

Сийка губи слуха си на 2 години, след прекарана вирусна зараза. През 80-те години на предишния век опциите на медицината стигат до такава степен, че лекарите споделят на фамилията да се помири – щерка им в никакъв случай няма нито да чува, нито да приказва. Записват я в учебно заведение за глухи деца в Пловдив. Там се учи да чете, да написа, да чете по устните, с цел да схваща какво й приказват хората.

Омъжва се млада, ражда три деца. Не чува нито едно от тях, когато плаче – по тази причина била до децата непрекъснато. „ Имаше инстинкт, не чуваше, само че ги разбираше, че плачат “, споделя Милка Иванова. Днес децата са към този момент огромни, само че до предходната пролет Сийка не беше чувала гласовете им. Въпреки нейното увреждане, децата й са здрави – всички чуват и приказват прелестно.

Първата кохлеарна имплантация в света е направена през 1986 година А през днешния ден тя е единственият късмет на децата, които се раждат изцяло глухи, както и на всички останали, на които други способи и слухови апарати не могат да оказват помощ. „ Включването на апарата е доста прочувствен миг, изключително при децата. Те чуват за първи път, откакто до момента са живели в безспорна тишина. Когато включихме апарата на Сийка, тя се просълзи. Но защото развиването на слуха и говора й е останало на равнище 2-годишно дете, в този момент й следва рехабилитация – все едно занапред се учи да чува, да приказва, да схваща по какъв начин звучат думите “, описа доктор Цветелина Григорова от УНГ-отделението на УМБАЛ Бургас. „ Например имахме различен пациент, който беше изгубил слуха си като възрастен – при него това схващане и речта се възвърнаха доста бързо, тъй като към този момент ги е имал “, добави тя.

Днес Сийка чува птиците, кучето си, уличното придвижване, клаксоните на колите, музиката. Чува децата и майка си. Едно от последните неща в живота, което зарадвало татко й, бил фактът, че щерка му към този момент го чува. Починал от Коронавирус пет месеца след нейната интервенция. „ Много й се радваше и доста ни липсва. Благодарни сме на доктор Петков и на доктор Григорова, както и на всички в отделението “, споделят Сийка и майка й.

Кохлеарната имплантация е скъпоструваща процедура – цената на апарата е към 30 000 лв., само че в УМБАЛ Бургас се прави по Здравна каса, която поема цената му. В момента поради прекъсването на плановите интервенции се сформира листа на чакащите, като на тел: 056 894954 всеки, който желае, може да се запише, с цел да откри дали тази процедура е подобаваща за него.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР