След 33 години дясно управление границите на нормалното се преместиха.

...
След 33 години дясно управление границите на нормалното се преместиха.
Коментари Харесай

Ваня Григорова: След 33 години дясно управление границите на нормалното се преместиха

След 33 години дясно ръководство границите на естественото се реалокираха. Надявам се във вота за локалното самоуправление да надделеем над съществуващото превъзходство и диктат на парите, които дефинират ръководството на столицата сега. Това съобщи претендентът за кмет на София от МК „ Българска социалистическа партия за България “ Ваня Григорова, която взе присъединяване в полемика, проведена от Фондация “Солидарно общество ” и списание „ Ново време “ под надпис “Солидарната община – положително място за живот ”. В събитието, което е трето в границите на плана “Социалната страна - резистентен модел в полза на служащите ” взе присъединяване и ръководителят на Българска социалистическа партия – София и претендент за общински консултант Иван Таков.

В полемиката бе подложен акцент върху функционалността на кметовете като значима структурна единица от политическия хайлайф.

Ваня Григорова показа пред участниците свои основни хрумвания за бъдещото ръководство на столицата, залегнали в “Манифест за едно демократично ръководство ”.

Тя още веднъж акцентира своята съществена теза, че общината би трябвало да се „ завърне “ в основни за нея функционалности и действия, свързани с непорочност, водата, осветлението, озеленяването на града и даде образец, че последното не съществува от 10 години, а е оставено на процедура в частни ръце.

Друг проблем е неналичието на условия за всеобщ спорт в Столична община, което води до редица здравословни проблеми на жителите, изключително очевидно при децата и учениците, все по-често страдащи от наднормено тегло. По думите й в София няма достъп до всеобщ спорт. За сметка на това общината финансира спортове като ММА или кърлинг. „ Излиза, че една община може да работи в полза на шепа хора, само че не и в полза на жителите и децата, развивайки всеобщ спорт като футбола, да вземем за пример “ сподели Григорова и добави, че това са единствено част от проблемите.

Тя уточни и вероятните решения. „ В ръководството на столицата е належащо да има демократизация на стопанската система, а това става посредством връщането на обществените действия в общински ръце “, сподели Ваня Григорова. Другата значима стъпка за задачата е децентрализация на бюджета и най-малко 20 % от средствата да се преразпределят от районните кметове.

Кандидатът за кмет на обединената левица означи още, че демократизацията би трябвало да мине и през това в общинските предприятия да има синдикати, които да подсигуряват правата на необятен кръг работещи.

“В тази акция мощно се надявам да достигнем до оптимално необятен кръг хора, освен тези в лявото политическо пространство, а до всички обезверени жители, тъй като би трябвало да се чуе гласът на безгласните и да преодолеем апатичността ”, акцентира Ваня Григорова.

Достъпност и непорочност на градската среда. Планиране на финансовите разноски с небосвод от 20-30 години напред. На това подчертава Иван Таков.

“Още от 2015 година приказваме за София на две скорости - видимо бляскав център и изтласкване на бедните към крайните квартали. Уплътняването на градската среда не е работещ вид ”, сподели Таков и добави, че е нужна децентрализация на градската среда, посредством вторични градски центрове, в които да се развият учебни заведения, културни средища, инфраструктура, градски превоз, създаване на условия за хората в неравностойно състояние.

„ В момента централизацията води до засилен трафик, замърсяване на въздуха, съсредоточаване на администрация, бизнес и работодатели в центъра на столицата ”, изясни Иван Таков, който бе ръководител на групата на „ Българска социалистическа партия за България “ в досегашния общински съвет в столицата.

В умозаключение той заключи, че би трябвало да спре уплътняването на градската среда и София би трябвало да развива крайните си квартали, тъй като това ще спомогне за понижаване на трафика и за по-чист въздух.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР