След 31 май, когато е краят на програмата в подкрепа

...
След 31 май, когато е краят на програмата в подкрепа
Коментари Харесай

След 31 май: Настаняваме 20 000 украинци в държавни бази

След 31 май, когато е краят на програмата в поддръжка на украинските бежанци, с която настанилите ги получават 40 лв. дневно, се разискват благоприятни условия част от бежанците да бъдат настанени и в държавните и общинските бази.

Към момента са обследвани към 670, в които могат да се настанят над 20 хиляди души. Това съобщи пред Българска телеграфна агенция заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Според данните на държавното управление до през днешния ден в България са пристигнали над 216 хиляди бежанци от Украйна, а в страната са останали 96 164 индивида.

" Ще се насочи питане и към хотелиерите в цялата страна, разновидности има ", сподели Георгиева, като добави, че ще се работи за сполучливо консолидиране в обществото на украинците.

На 20 април министърът на туризма Христо Проданов разгласи, че ще упорства след 31 май програмата за настаняване на бежанци от Украйна в хотели, за които заплаща страната, да завърши и по-късно те сами да се оправят.

Още в същия ден вицепремиерът Калина Константинова отговори косвено на Проданов, като написа във фейсбук, че България ще продължи да се грижи за всички, които бягат от войната в Украйна до тогава, докато те имат потребност от помощ.

Очакват се до 30% повече туристи през лятото

Министерството на туризма чака туристите през летния сезон да са с 20-30% повече, ако динамичната конюнктура не се промени фрапантно.

" Очакваме летния сезон с сдържан оптимизъм. Той ще е сложен сезон, белязан от края на пандемията, само че и от войната в Украйна ", сподели Георгиева.

Тя аргументира оптимизма с информация от летищата във Варна и Бургас, а и от сътрудниците за записванията за почивки в страната. На летище Бургас има планувани близо 7000 идващи полета, а на летището във Варна - близо 3500, за интервала от май до октомври.

В поддръжка на умерените положителни упования са и окончателните данни за януари и февруари тази година, при които се регистрира съвсем 106% растеж на туристическите визити по отношение на 2021 година " Нивата от върховата 2019 година не са реализирани, само че в международен мащаб и в България се следи растеж на тези визити ", уточни заместник-министърът.

Нарастващ интерес от туристи от Румъния и Полша

От съветския и украинския пазар не се чакат туристи през това лято, а те са били 10% от всички. " Това значи, че България ще загуби сред 300 и 400 хиляди туристически визити от тези страни, като в някаква степен можем да причислим към тази загуба и визитите от Беларус ", сподели Георгиева.

Компенсирането се чака от Румъния и Полша, където по думите на заместник-министъра се следи възходящ интерес към България като лятна туристическа дестинация, както и от Германия, Словакия и Израел. Продължаваме да разчитаме на вътрешния пазар, добави Георгиева.

Тя изрази очакване позитивната наклонност от последните две години на интерес на българите да почиват в родината да се резервира и това лято и те да не предпочетат визитите в Гърция. Заместник-министърът цитира проучвания отпреди 2019 година, съгласно които на годишна база броят на визитите на българи в Гърция и на гърци у нас са реципрочни.

Цените на чадърите и шезлонгите се връщат към тези от 2019 година

Това лято цените на чадърите и шезлонгите ще са на нивото от 2019 година, или ще са на равнищата, регламентирани в концесионните контракти, разяснява Георгиева. През последните две години поради епидемията от COVID-19 цените на шезлонгите и чадърите бяха понижени за сметка на понижаване на концесионните хонорари.

Предстои среща с концесионерите и наемателите на плажове през месец май, на която ще се обсъдят разнообразни постъпили оферти за облекчение на бизнеса и възстановяване на качеството на плажните услуги за потребителите, което не значи безусловно понижаване на цените на чадърите и шезлонгите по отношение на тези, които са записани в концесионните контракти и договорите за наем. Не се възнамерява и смяна в дължимото на страната концесионно заплащане.

ТЕМА преди 31 минути 862 преди 1 час 684 преди 1 час 1123
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР