След 31 май държавната подкрепа за бежанците трябва да приключи.

...
След 31 май държавната подкрепа за бежанците трябва да приключи.
Коментари Харесай

Министърът на туризма от БСП: 3 месеца хуманност към украинците стигат

" След 31 май държавната поддръжка за бежанците би трябвало да завърши. Проявихме 3 месеца човечност и схващане, след което е належащо тези хора да излязат на пазара на труда, да живеят на квартира, да заплащат наем и да живеят и работят както всички останали ". Това извънредно надменно изказване направи тази заран пред Българска национална телевизия министърът на туризма от Българска социалистическа партия Христо Проданов.

Проданов очерта оптимистична картина на държавната стратегия, по която хотелиерите би трябвало да получат по 40 лева дневно за приютен емигрант от Украйна. " Няма никакво закъснение, вървим по графика. Вчера сме платили на всички ", разгласи министърът и не се отклони от тази си версия даже когато малкия екран включи хотелиер от " Св. Константин и Елена ", който сподели, че нито той, нито сътрудниците му от курорта и от Златни пясъци са получили и един лев от страната до тази заран.

Подобни погрешни изказвания се трансформират в тревожна наклонност за това ръководство. Ако се има вяра на вицепремиера Асен Василев, заплащанията трябваше да са почнали още в края на март. " Справихме се извънредно в период ", самопохвали се през днешния ден Проданов. " Нямаме нищо по сметките. 30-40 хиляди лева разноски имам за 120 души. От 15-и чакаме като избавление парите да дойдат, с цел да можем да се разплащаме с доставчиците и да си платим заплатите на личния състав ", опроверга го Филчо Ставрев, притежател на хотел " Нептун " в " Св. Константин и Елена ", представен от " Сега ".

Обясненията за дългия период за погашение, както и преди, са свързани с нуждата " 25 000 лица да бъдат тествани и съпоставени с Национална агенция за приходите, " Митници ", Агенцията по бежанците, да няма дублажи, защото имаме 3000 случая едно лице да попада в регистрацията на два хотела по едно и също време ".

Както нормално, министърът на туризма употребява данни, които се разминават без пояснение с тези от формалната статистика. Той да вземем за пример приказва за 25 000 лица, за които страната заплаща, до момента в който в украинския портал са регистрирани 51 291 настанени. Тези 25 000, съгласно Проданов, са извънредно нуждаещите се, най-вече майки с деца. Към тях обаче той счита, че " има в допълнение 60 000 украинци със скъпи коли, които си заплащат за хотел, имат искания, някои си купуват парцели, почват да вършат бизнес ".

На въпроси по какъв начин ще пратим украинците да работят, като не сме им обезпечили място за децата в детски градини, министърът на туризма с необятна ръка даде обещание страната да помогне. 8 седмици след началото на войната обаче страната продължава да не прави нищо за обезпечаване на пространства за детски центрове, като избира да избутва тези задания към доброволците.

На този декор, хотелиерите се притесняват от напрежение, когато пристигна време украинците да бъдат изгонени от хотелите. " Дано не се случи напрегната конюнктура, която да рефлектира върху целия Европейски Съюз ", разяснява хотелиерът Ставрев. Според него, измежду самите украинци се усеща, че ще има разбъркване и те не са доста съгласни. " Всяко едно пренасяне е трус за тях, не стига, че идват от войната ", добави той.

Правителството не се е охарчило доста за украинците - до 31 март има да заплати 11,1 млн. лева, като Проданов счита, че сумата няма да надвиши 50 млн. лева Не е ясно на каква обща стойност са изплащаните еднократни помощи от 375 лева за посрещане на непосредствени потребности. За сметка на това министърът на туризма не пропусна да уточни, че България ще претендира за обезщетения от Европейски Съюз на тези разноски. В същото време обикновените потребности на бежанците от храна, вода и хигиенични материали не престават да се покриват с напъните на хиляди българи.

Източник: Сега
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР