След 30 години прекъсване - любители на комиксите възродиха отново

...
След 30 години прекъсване - любители на комиксите възродиха отново
Коментари Харесай

Любители на комикси възраждат списание Дъга

След 30 години спиране - фенове на комиксите възродиха още веднъж емблематичното списание " Дъга ". Специалният нов брой ще бъде показан на Международния панаир на книгата в София, заяви Нова ТВ. Над 150 издателства към този момент извършиха етажите на НДК в спонтанни дребни книжарници. 

През годините си на издаване, едно от обичаните детски списания - " Дъга ", доближава рекордни за 80-те тиражи - от 300 000 броя месечно. Последният брой излиза през 92-ра. Десетилетия по-късно новата генерация фенове на комикси взема решение да възроди традицията от предишното. 

“Всичко потегли от простата концепция, че желаеме да държим един нов брой в ръцете си. Гладът мисля, че към този момент е тук - и откъм създателите, които имат потребност да описват истории и от почитателите, които имат потребност да ги четат ”, описа Андрей Андонов.

Един от създателите в новия брой на " Дъга " е Мая Бочева. За първи път рисува любовна история, преплела детайли от българската митология. 

“Останах доста прелестно сюрпризирана какъв брой многообразие има в нея, което, за жалост, децата и подрастващите въобще не са чували, а може да им е забавно, само че по какъв начин - поднесена по актуален метод. Има русалки, има самодиви, чудовища, черен демон ”, изяснява Бочева. 

Четенето на книги остава в топ 5 на дейностите, с които българите най-често се занимават в свободното си време, демонстрира изследване на Асоциация " Българска книга ". 

Данните обаче разкриват и тревожна наклонност - към 40 на 100 от интервюираните признават, че не са прочели нито една книга в последната година. Нагоре пораства и делът на хората, които не имат нито една книга в дома си или в случай че имат - броят на книгите е под 10 - това са отнася за 20% от пълнолетните българи.

“Това, което считаме, че би трябвало да се случи, е да има национална стратегия за поощряване на четенето. Като първа стъпка в тази посока е запазването на 9% Данък добавена стойност, като непрекъсната мярка с наклонност да отпадне въобще данъкът върху грамотността и четенето, какъвто е данъкът върху книгата ”, каза  Десислава Алексиева от Асоциация “Българска книга ”

Панаирът на книгата остава в НДК до 11-ти декември. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР