След 3 месеца Националната служба за охрана (НСО) отговори на

...
След 3 месеца Националната служба за охрана (НСО) отговори на
Коментари Харесай

След 3 месеца НСО отговори на Ивайло Мирчев на въпрос за Гешев

След 3 месеца Националната работа за защита (НСО) отговори на Ивайло Мирчев от ПП/ДБ на въпроси по отношение на Иван Гешев в Съединени американски щати.

Това и с подигравка оповестиха от пресцентъра на " Демократична България ", изтъквайки, че Мирчев е задал същите въпроси през февруари, само че като жител. Отговор обаче не е бил получен.

Ивайло Мирчев е отправил няколко запитвания към НСО по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), а именно- бил ли Гешев в отпуск по време на визитата си в Съединени американски щати, командировани ли са чиновници на НСО и надлежно какви разноски са направени за това? Отговор липсвал.

Три месеца по-късно Мирчев задал същите въпроси, само че към този момент като народен представител от ПП/ДБ и от НСО дали отговор.

По думите на началника на НСО Емил Тонев, в службата не разполагат с публична информация дали Гешев е бил в отпуск при визитата си в Съединени американски щати. От Демократична България акцентират, че въпросът е значим, тъй като има отношение към това за какво основният прокурор употребява защита на НСО в чужбина и кой заплаща за нея?

От партията напомнят, че съгласно заместника на основния прокурор Красимира Филипова в интервала 30.01-07.02.2023 година а визитата му в Съединени американски щати не е финансирано със средства от бюджета на Прокуратурата на Република България.

От отговора на НСО обаче излиза наяве, че в действителност основният прокурор е употребявал защита при пътуването си, за което е заплатено 14 784,39 лв. държавни средства. В тази сума са включени самолетни билети, хотелско настаняване, дневни пари, медицински застраховки и фотоси за визи.

Според закона за НСО по член 20 алинея 4 на основния прокурор в страната се обезпечава персонална защита и профилиран превоз, а при служебно пътешестване в чужбина и при нужда - персонална защита, обобщават от " Демократична България ".
 Молитвената закуска в Съединени американски щати на Гешев била по време на отпуск
Молитвената закуска в Съединени американски щати на Гешев била по време на отпуск

В отговор на въпросите на депутата от Демократична България Ивайло Мирчев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР