След 26 години зад решетките един от най-известните мафиотски босове

...
След 26 години зад решетките един от най-известните мафиотски босове
Коментари Харесай

След 26 години зад решетките един от най-известните мафиотски босове в Италия пропя: Франческо „Сандокан“ Скиавоне се обърна срещу братята си

След 26 години зад решетките един от най-известните мафиотски босове в Италия пропя. Франческо „ Сандокан “ Скиавоне се трансформира в държавен очевидец.

Скиавоне, който ръководеше мафиотския клан Камора в Касал ди Принчипе покрай Неапол, настоящ от южния град Казерта,

в миналото беше считан за един от най-богатите и жестоки нарушители в Европа

През 1998 година той беше задържан в скришен апартамент в родния си град, прикрит от плъзгащ се гранитен блок. Там Скиавоне се криеше от управляващите в продължение на пет години откакто съумя да избяга от лапите на закона.

Скиавоне излежава няколко доживотни присъди, в това число за голям брой убийства. Той беше наказан в знаковия мегапроцес „ Спартак “ против 36 членове на клана „ Камора “. Босът също по този начин беше наказан по обвинявания в трафик на оръжия, бомбени офанзиви и въоръжени грабежи.

Разрастващият се развой вкара десетки мафиоти в пандиза. Включително 16 босове, както и две дами офицери от НАТО. Те имаха любовни връзки със Скиавоне и го доставяха с принадлежности и оръжия.

След процеса, който лиши на италианските прокурори пет години, той беше наказан през 2005 г.  Последната му тъжба за намаляване на присъдата беше отхвърлена през 2010 година

.Киара Колосимо, ръководителят на парламентарната комисия за битка с мафията, приветства решението му да сътрудничи на управляващите.

Според него нова е „ следващ тежък удар против Камората и проведената престъпност “

Скиавоне и неговият екип бяха забъркани в брутално споразумяване на сметки сред кланове, борещи се за надзор над Casal di Principe през 80-те и 90-те години. Те се занимаваха и с търговия на опиати, което се трансформира в извънредно печеливш бизнес за него.

Скиавоне взе участие в бизнеси както в Италия, по този начин и по света.

Неговият клан управлява пристанища за мореплаване в Италия, магазини за облекла в Германия, Испания, Ирландия, Холандия, Финландия и Сърбия, където продават безчет копия на дизайнерско облекло на цялостна цена.

Калпавите им облекла стигат даже до моловете в Ню Йорк и Чикаго.

В един миг фамилията на Шиавоне имаше в банковите си сметки смайващите 47 милиарда $

Тяхната свирепост и икономическа и политическа мощност бяха разобличени в бестселъра на Робърт Савиано „ Гомор “. По-късно романът се трансформира във филм и ефирен сериал. Савиано беше заставен да се укрие и към момента е под полицейска отбрана.

В обява в Instagram в петък Савиано сподели, че ще изчака и ще види каква информация ще даде мафиотът, преди да приветства решението си да се обърне.

„ Ще успее ли да го направи, без да разкрие къде са парите на Камората и без да показва действителни политически и бизнес връзки? “ Савиано написа.

Няколко души от фамилията на мафиота към този момент са сътрудничили

Неговият братовчед, Кармине Скиавоне, стана очевидец на страната през 1993 година Той разкри по-специално по какъв начин мафията е изхвърляла токсични боклуци в полета, кладенци и езера. Дейности, които се упрекват за скока на раковите болести измежду локалното население.

Двама от синовете му, Никола, считан за негов правоприемник, преди да бъде задържан през 2010 година, и Уолтър, трансформирал се в „ пентито “ надлежно през 2018 година и 2021 година

Скиавоне неотдавна беше изместен от затвор в Северна Италия в Акуила. Там се полагаха грижи за боса на сицилианската мафия Матео Месина Денаро преди гибелта му предходната година.

Твърдеше се, че Шиавоне е болен. Но някои медийни известия в петък допускат, че слуховетеса ловкост за прикриване на пренасяне, което е в резултат от неговото съдействие.

Скиавоне беше именуван „ Сандокан “ поради очевидната си аналогия с артиста, който изигра пиратския воин с това име в известен ефирен сериал от 70-те години.

След като излежава тригодишна присъда през 1993 година, той съумява да изчезне, преди съдиите да го слагат под наблюдаване

В продължение на пет години той се укрива, като в последна сметка е хванат в родния си град покрай Неапол. Той живееше в скришен апартамент в фамилната си вила покрай Неапол, до който се стигаше единствено през плъзгаща се гранитна стена.

Големият мафиот беше толкоз безочлив, че съумя да направи две деца със брачната половинка си, до момента в който бягаше, макар че полицията следеше изкъсо всяко нейно придвижване.

Но откакто беше хванат, силата и въздействието му понижиха доста.

Веднъж той беше заставен да написа на президента на Италия, молейки за благосклонност по време на процеса „ Спартак “.

Той даже се опита да се изкара вманиачен, като сподели, че вижда призраци и духове в килията си в навечерието на процеса

Експерти споделиха на MailOnline по-рано тази година, че въздействието на мафията понижава от година на година, като Лаура Гаравини, някогашен италиански сенатор, прекарала няколко години от кариерата си в държавния комитет за битка с мафията, съобщи, че в идващите 30 години можем да забележим „ Италия без мафия “.

Източник: DailyMail/Превод: SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР