След 23-годишно прекъсване от вчера Ралица Василева отново е водеща

...
След 23-годишно прекъсване от вчера Ралица Василева отново е водеща
Коментари Харесай

Ралица Василева се върна в БГ новините след 23 години

След 23-годишно спиране от през вчерашния ден Ралица Василева още веднъж е водеща на вести на български език. Занапред всеки работен ден тя ще показва най-важното, което би трябвало да знаете. А това ще става в 19,30 ч българско време от студиото в Чикаго на телевизия BIT. Часове преди новото предизвикателство " Стандарт " се свърза с българката, която съвсем четвърт век работи в CNN, и надникна в нейните усеща и безредици. "Аз съм Ралица Василева с новините от България, Америка и света ". Така лъчезарната водеща се завърна през вчерашния ден в новините на български с вярата, че ще взе участие в основаването на нов пакет от неповторима информация, която ще осведоми хората за събитията в нашата страна, Съединени американски щати и останалата част на света. Смесица от усеща предхождаше огромното завръщане, като вълнението и терзанието вървяха ръка за ръка, следвани от мемоари.

"Хем се тормозя, защото не съм водила вести на български език от 23 година Хем се вълнувам, тъй като ми е доста благо. В същото време нахлуват мемоари от началото на кариерата ми ", показа, само че без терзание, Ралица. "Основното възприятие е вълнението. Връщам се към българската просвета и език и ми е доста кеф ", добави въодушевено тя. Притеснението пък е обвързвано с опцията думите на британски да изпреварят българските, защото водещата е

тренирана да мисли на британски

Затова се намесват и спомените от първите излъчвания в CNN, когато е имала кошмари, че прави изключителни вести, в които пък не може да откри думите на британски.

23 година по-късно Ралица Василева се завръща като по-добър повествовател на историите на хората и по-голям ценител на огромните тематики и провокации за света. В CNN се е научила да гледа на България като част от света и фактор в него. "Имам по-дълбоки познания за света, само че главните ми възгледи за публицистиката не са се трансформирали. Повече опит имам в това по какъв начин да повеждам вести, по какъв начин да ги пиша, по какъв начин да осведомявам хората, само че в общи линии към момента имам вяра в това, че на хората би трябвало да се дават обстоятелствата и те да си вадят заключенията. Много имам вяра в този тип публицистика ", признава Ралица.
Освен воденето на български провокациите пред нея са няколко. Занапред аудиторията й няма да бъде международна и тя ще би трябвало да реши по какъв начин да показва новините, тъй че да бъдат разбрани. Другият миг е, че упоритостта е емисията в 19,30 хем да показва протичащото се в България, Америка и света измежду емигрантите и това, което по принцип става по света.
За следващ път се оказва, че Ралица е хвърлена в дълбокото, само че това тя приема като крачка напред. "Без да желая, постоянно съм била част от основаването на нещо ново ", споделя през смях тя и стартира да връща лентата обратно.

Все съм взела участие в нови планове

Още преди да бъде измислена думата START UP, ние правихме тъкмо това с Нери Терзиева и сътрудниците. След рухването на комунизма с "Екип 2 " създадохме един нов тип публицистика ", спомня си тя. Постъпването й в CNN също съответствува с гражданска война в публицистиката. Тогава създателят й Тед Търнър взема решение да трансформира малкия екран с вести за американците в 24-часова информация за една международна публика. "Той я качи на спътник, а всички му се подиграваха, подмятайки "Кой ще ти го гледа това? ". Оказа се, че е печелившо. Почнахме от нищо. Ето, в този момент отново имам шанса да бъда част от нещо ново ", споделя Ралица.
От CNN й липсват сътрудниците, само че пък екипът на BIT в Чикаго я е приел добре. Камерният му състав пък й основал чувството за семейство. Ралица се радва доста, че професионалният й живот още веднъж я среща с Нери Терзиева, с която и другояче са си близки. И отново би трябвало да става рано. "Оказа се, че с цел да правиш вести в 11,30 чикагско време, би трябвало да станеш в 4 сутринта. Но не чак в 1,30, както ставах в CNN и спях на две порции денем ", прецизира тя.
След близо 26 година стаж в публицистиката Ралица Василева продължава да е на мнение, че

това е най-интересната работа на света

Смята, че тя не може да се трансформира в рутина, тъй като всеки ден събитията са разнообразни и към тях би трябвало да се избере нужния метод. Освен това всекидневно се научава нещо ново.

В момента молбата й към феновете е една. "Да ми простят, в случай че има първоначално някакви неточности. Ако не сме съумели да налучкаме точната формула ", споделя тя.

И още веднъж идва споменът от първата емисия в Българска национална телевизия. "Много се притеснявах и се чух с Нери Терзиева. Каза ми: "Ако се притесняваш, открий емисията и кажи на хората, че ти е за първи път и се извини авансово за неточности. Направих го и всичко мина по вода ", спомня си Ралица, която отсега нататък в делничните дни ще ви благодари, че сте избрали нейната емисия за новините от България, Америка и света.

Нери Терзиева: Сигурна съм, че ще вдигне летвата

- Г-жо Терзиева, не се ли опасявате, че първоначално Ралица Василева може да се затрудни с българския език?

- Не съм усетила и акцент. Досега тя правеше ежедневни включвания в блока ни за Америка и не съм усетила и най-малкото чуждоземско наречие. Момичето си е прелестна българка, а опитът й в CNN може да донесе стандарти. Истинските професионални стандарти, които тук забравихме.

- Какво друго с изключение на стандарти очаквате от взаимната ви работа?

- Ралица прави ясна разлика сред обстоятелства и коментар. Не показва мненията си за тотално мнение. Това е разликата сред това, което тук практикуваме всеобщо, и това, което е тя със своите професионални визии. Ралица ежедневно ми е коректив. Многогласието е с нея, вниманието към нюанса, към втория проект, което на нас постоянно ни убягва. Истина е, че позабравихме това през годините.

- Каква е атмосферата в студиото в Чикаго?

- Колегите имат огромен шанс с нея. Има почит, който от време на време ги стяга, само че с времето това ще отмине и ще се възползват напълно от уменията. Друго си е да казваш оттук насетне "Ученик съм на Ралица Василева ". Иска ми се да съм на тяхно място.

- Да се надяваме ли, че ще се вдигне летвата на БГ телевизионната просвета?

- Сигурна съм, че ще това ще стане. Стига, несъмнено, да осъзнаем, че това ни би трябвало, тъй като на феновете им би трябвало. На феновете им е нужно да живеят в свят, в който журналистът е доста почтен брокер на събитията и на мненията. За разлика от тук Ралица в никакъв случай не се е представяла като последна инстанция.

- Подшушнаха ми една история с Тед Търнър. Ще я разкажете ли на читателите ни?

- Ралица Василева беше станала звезда в CNN. Аз бях на новинарска конференция в Маями, където Тед Търнър имаше среща с сътрудници. Отидох да го чувам. Срещата беше доста бърза и най-после желаех подпис, само че той не ми обърна никакво внимание. Когато извиках, че съм от България, откъдето е и Ралица Василева, той преброди цялата зала. Дойде до мен през доста хора, които го дърпаха. Тогава ме попита какво тъкмо общо имам с нея. Казах му. "Мисля, че когато Ралица беше доста начинаеща, съм й помогнала с няколко урока ". Той ми отвърна: "Благодаря ти, тя си пристигна научена ". Свали си баджа от врата и го постави на моя. Все още го вардя.

Източник: "Стандарт "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР