След 22 часа туристите в хотелски ресторанти ще се приберат

...
След 22 часа туристите в хотелски ресторанти ще се приберат
Коментари Харесай

Туристи в хотелските ресторанти до 22 ч., ще посрещнат Нова година в стаите си

След 22 часа туристите в хотелски заведения за хранене ще се приберат по стаите си, с цел да посрещнат Нова година самостоятелно, с двама-трима души, съобщи пред публицисти министърът на туризма Марияна Николова .
Днес тя бе в курорта Пампорово, с цел да ревизира подготовката и изискванията за посрещане на туристи в зимния Ковид-сезон. Посрещнаха я изпълнителният шеф на " Пампорово " АД Мариян Беляков, кметът на Чепеларе Боран Хаджиев и зам.-областният шеф Адриан Петров.
На регистратурата в хотел „ Перелик “ тя премери телесната си температура и огледа дали на видно място са сложени заповедта на здравния министър, къде имат дезинфектанти и инструкции, дали има нужното разстояние в ресторанта на маси и столове и други После отиде да ревизира обстановката на пистите в ски зона „ Студенец “.

„ От първичната инспекция, която вършим в хотела – един от огромните хотели в Пампорово, се открива, че всички условия, които за написани от здравните управляващи, от Министерството на туризма, се съблюдават. В последна сметка е най-важно сега да пазим живота и здравето на туристите  - те да са спокойни, когато идват в нашите места за настаняване. Изрично държа персонално да ревизира всеки от курортите, с цел да са спокойни всички, че няма да допуснем никакъв компромис във връзка с разпоредбите “, уточни министър Николова.
Според нея дистанцията в ресторанта е сносно обезпечена, а там, където не може да се обезпечи нужната отдалеченост, ще се търсят различни подходи.

 Управляващите дават 51 млн. лева на туроператорите и туристическите организации поради Коронавирус рецесията Управляващите дават 51 млн. лева на туроператорите и туристическите организации поради Коронавирус рецесията
Правителството ще подкрепи безплатно с 51 милиона лв. близо 1600 предприятия, които са в областта на туроператорска и туристическа...
„ По моя рекомендация изхранването в допълнение ще бъде обезпечено на заменен режим, с цел да няма никакви опасности, както и че след 22 часа няма да се позволяват никакви посетители на хотела в местата за хранене “, акцентира тя.
Попитана за новогодишната нощ по какъв начин ще се действа в хотелските заведения за хранене тя изясни, че наблюдават обстановката всекидневно.
„ Нека в този момент да забележим по какъв начин ще посрещнем Коледните празници и Бъдни вечер. Всякакви тематики обсъждаме. Аз благодаря на щаба, на здравните управляващи и на здравния министър, че въпреки всичко се обезпечи тази глътка въздух и това предложение на сектора в лицето на Асоциацията на заведенията - господин Алибегов, беше обсъждано с мен неведнъж, с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, въпреки всичко да допуснем гостите на хотела да се изхранват в ресторанта. Това е за да не се провеждат групови празненства. Разбира се, има различна опция след 22 часа хората да си отидат по стаите и да довършат своето тържество самостоятелно, в фамилна атмосфера, с двама-трима души, както е на всички места в Европа. Така, че апелирам ви, дано най-много да гледаме живота и здравето на хората, а всичко, което би трябвало да обсъждаме като оферти, го вършим всекидневно “, добави Николова.
Тя съобщи, че контролът се постанова, с цел да не изпаднем в обстановка туристическият отрасъл да пострада още повече, защото и до момента той е най-потърпевш от Корона-кризата. „ И аз желая да имаме ски сезон, само че той да бъде безвреден “, добави министърката.
По думите й до момента резервациите за зимен туризъм са 30%.
 Създаваме лична платформа за резервации Създаваме лична платформа за резервации
Конфедерацията на българския туристически бизнес, в която са обединени доста браншови организации, се е заела със задачата да сътвори с...
„ Знаете, че ние получаваме над 1 милиарда лева доходи от туризъм. Така, че всеки може да си показа какво значи 70% спад. Разбира се, в случай че осигурим това належащо успокоение на туристите, аз имам вяра, че всички ще дойдат в планината, тъй като тя в действителност дява нужното успокоение. Прави и закаляването, от което всички ние се нуждаем “, сподели Николова.

 
Според нея на сектора ще са му нужни най-малко две години за възобновяване, само че за рестарт ще може да се приказва едвам от май-юни месец, защото всички разчитаме главно на имунизацията, чиито доставки в България се чакат в края на декември.
Попитана по какъв начин ще се отрази последният локдаун в Англия на зимния ни туризъм, тя отговори, че резервациите от там по принцип са канселирани.
 Бюрократичен трик стопира помощта 60/40 за туризъм и превоз до края на годината * Бюрократичен трик стопира помощта 60/40 за " туризъм " и " превоз " до края на годината*
Туристическият бизнес не е получил дължимите от страната средства по мярката 60/40 за август месец, а поради това сега компаниите н...
„ Тази година няма да разчитаме на туристите от Англия. Ще разчитаме на вътрешния туризъм, както и  на балканските страни, защото те употребяват самостоятелен превоз и ще могат да достъпят до нашите курорти. Имаме резервации от сърби, турци, гърци, от Северна Македония. Ако всичко е умерено, в случай че всичко е под надзор, смятам, че ще имаме визити от нашите прилежащи страни “, уточни министърът на туризма.
Тя допуска, че и румънците ще проявят интерес към зимните ни курорти, само че за България най-важното е да са отворени границите и да се употребява ПСР-тестуването.
Към сегашния миг по думите на министър Николова към 156 млн. лв. са обезпечени като спомагателна мярка за обезщетения в туристическия отрасъл.
„ Знаете, че в бранш туризъм помощите са над 56 млн., в това число за туроператорите и турагентите, както и обезщетенията с държавната помощ от 35 евро на седалка за чартърните полети. С Министерството на стопанската система обмисляме и спомагателни ограничения, които ще бъдат надлежно оповестени, според от това по какъв начин върви ситуацията. Мярката 60/40, която за нашия отрасъл е 80/20, от ден на ден се употребява. Тя се удължи по този начин, както държавното управление съобщи. Допълнителните 290 лв., които се получават по тази мярка, за момента се употребяват от нашия отрасъл, както и намаляването на 9% на Данък добавена стойност в бранш ресторантьорство - това също даде глътка въздух и горе долу 80% от сектора е избавен от банкрути посредством тази мярка “, посочи Николова.
Обсъждат се варианти за приложимост на тоалетни в ски зоните поради затворените заведения за хранене. Вариантите са два – или да се доставят химически тоалетни, или да се отворят тоалетните в някои от заведенията за хранене с тази цел. 

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР