След 20 години говорене, у нас не трябва да си

...
След 20 години говорене, у нас не трябва да си
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Въпросът не е дали трябва да влезем в еврозоната, а защо още не сме

След 20 години говорене, у нас не би трябвало да си задаваме въпроса дали България би трябвало да влезе в еврозоната, а да попитаме за какво до момента това не е станало. При първия ни опит 2007-2008 година не ни желаеха, само че за какво нито едно от държавните управления по-късно не постави старания, с цел да бъдем в еврозоната.

Това разяснява по Радио София финансовият специалист Любомир Дацов, някогашен заместник-министър на финансите.

По думите му, точно миналите 15 години " говорене и нищо неправене " е измежду аргументите доста хора да се съмняват, че тази стъпка е добра за нас.

" У нас няма държавно управление, което е желало да форсира нещата с промени, и по-късно да е било определено. Наказваме хората, които поставят старания да реализират това, което заявяваме, че желаеме. Като не правиш промени, няма по какъв начин да бягаш по-бързо от останалите ", сподели още Дацов.

Той акцентира, че еврозоната е на първо място тактика за възстановяване живота на страната. Тя е ускорител. Помага, само че не автоматизирано.

Финансистът съпостави въпросът с прекосяването на възпитаник от клас в клас - може и да му стане по-трудно, даже в някаква степен животът да му се утежни, само че допустимо ли е ли без обучение да напредне?

" Въпросът от дълго време не е стопански. С закрепения курс у нас от над 20 години ние де факто сме въвели еврото, с някои изключения ", добави Любомир Дацов. По думите му, съвсем нищо няма да се промени значително: " Но хоризонтът ще стане различен. Доверието, сигурността на страната ".

За идната година Дацов предвижда стопански напредък на България " от 0 до 1 % ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР