След 20 години безуспешни опити да се достигне и свали

...
След 20 години безуспешни опити да се достигне и свали
Коментари Харесай

Снимки на първите свалени самолети в Пърл Харбър

След 20 години безуспешни опити да се доближи и смъкна камерата на морския патрулен бомбардировач (хидросамолет) „ Каталина “, погубен от първите удари на японските самолети сутринта на 7 декември 1941 година, морските археолози съумяха да изпълнят своята задача, оповестява Gizmodo.

При нападението на Пърл Харбър японските бомбардировачи първо блъснали хидросамолетите в базата на Военновъздушни сили на Съединени американски щати (източно от остров Оаху). В резултат били унищожени 27 „ Каталина “ на земята и във водата (част от хидросамолетите се намирали в залива Канеохе), шест били развалени.

Крилото на хидросамолета. © NOAA

Тези патрулни бомбардировачи можели да се хвърлят в гонене на японските самолети и да ги унищожат при кацането на самолетоносачите – с цел да лиши американците от опцията за нанасяне на ответен удар, японското командване взело решение да бомбардира първо тях.

През 1994 година водолазите от Хавайския университет не съумели да снимат отломките от „ Каталина “ заради мътност на водата в залива. Вторият опит, който бил подхванат през 2008 година от локални запалянковци от клуба Hawaii Underwater Explorers, също приключил с неуспех. Чак през юни 2015 година археолози от университета и Националното ръководство по океански и атмосферни проучвания (NOAA) съумели да изследват самолетите на морското дъно.

© USN

Все още не е ясно коя „ Каталина “ лежи на дълбочина 10 метра. Учените счита, че екипажът на хидросамолета е умрял, пробвайки се да го вдигне във въздуха по време на японските офанзиви.

„ Новите изображения и проектът на мястото на офанзивата описват за съвсем пропуснат епизод. Потъналата „ Каталина “ се явява толкоз значимо удостоверение на „ Деня на позора “ колкото и корабите „ Аризона “ и „ Юта “, споделя ръководителят на плана Ханс ван Тилбург (Hans Van Tilburg).

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР