След 2 месеца извънредно положение пещерата Бачо Киро посреща посетители

...
След 2 месеца извънредно положение пещерата Бачо Киро посреща посетители
Коментари Харесай

Пещерата Бачо Киро, от която е тръгнал първият човек, ще бъде отворена от 14 май

След 2 месеца изключително състояние пещерата Бачо Киро посреща гости от на следващия ден. Учени потвърдиха, че оттова е тръгнал първият човек в Европа.
Първите хора са тръгнали от пещерата " Бачо Киро

Пещерата е първата облагородена в страната, там от  70-те години на предишния век има формирани два маршрута за туристи.
Неслучайно тя е обект от национално значение, разяснява пред Българска национална телевизия зам.-кметът по просвета в община Дряново Николай Карагьозов.
По думите му ползата към пещерата е от 70-те години на предишния век, коато полски екипи са почнали проучвания. Сега от 2015г. разкопките се възобновили от екипа на френския палеонтолог проф. Жан-Жак Юблен от Института за еволюционна антропология „ Макс Планк “ в Лайпциг.
Анализите на откритите артефакти демонстрират, че сред неандерталците и Homo sapiens е имало взаимоотношение. Става ясно, че те са съжителствали и обменяли просвета и гени в продължение на към 8 000 години. Според основният екскурзовод на пещерата това е очевидно. " Личи си, че са съжителствали дружно в пещерата. Генетично са се смесили, обменяли са обичай. ", описа той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР