След 2 месеца Индия ще се превърне в най-многолюдната страна

...
След 2 месеца Индия ще се превърне в най-многолюдната страна
Коментари Харесай

Индия е напът да се превърне в най-многолюдната страна в света

След 2 месеца Индия ще се трансформира в най-многолюдната страна в света с население , наброяващо над 1,4 милиарда души . Поне една година обаче, а може би и повече, страната няма да знае тъкмо какъв брой души я обитават, тъй като не е в положение да ги преброи , написа „ Ройтерс “.

Процесът по броене на популацията на Индия , който се организира един път на десетилетие и който трябваше да се организира през 2021 година и беше отсрочен поради пандемията, в този момент е комплициран от механически и логистични спънки и няма признаци, че може да бъде обновен скоро. Експертите настояват, че закъснението при актуализирането на данни като претовареност , жилищно настаняване , равнище на просветеност , миграционни модели и детска смъртност , които се обгръщат от преброяването, се отразява отрицателно на общественото и икономическото обмисляне и правенето на политики в голямата азиатска стопанска система.

Рачна Шарма , сътрудничка в Националния институт за обществени финанси и политика в Индия, назовава данните от преброяването „ незаменими “ и твърди, че изследвания като проучването на разноските за живот и периодическото проучване на работната мощ се основават на оценки, основани на информация от преброяването на популацията.

„ Тъй като липсват последните данни от преброяването на популацията, оценките се основават на данни, които са отпреди едно десетилетие, и има възможност това да докара до оценки, които са надалеч от действителността, “, споделя още Шарма.

Високопоставен чиновник от Министерството на статистиката и осъществяването на стратегии съобщи, че данните от последното броене през 2011 година се употребяват за прогнози и оценки , нужни за планирането на държавните разноски . Говорител на министерството твърди, че ролята му е лимитирана до това да дава допустимо най-хубавите прогнози и не може да разяснява процеса по провеждането на преброяването. Според други двама държавни чиновници, забавянето се дължи значително на решението на държавното управление да усъвършенства процеса по провеждането на преброяването и да го опрости благодарение на технологиите.

Служител на Министерството на вътрешните работи разкри, че софтуерът , който ще се употребява за събиране на данни от преброяването посредством приложение за мобилен телефон , би трябвало да бъде синхронизиран със съществуващите бази данни за идентичност, в това число с персоналните карти на жителите, което лишава време. Службата на генералния регистратор на Индия, която дава отговор за преброяването, не пожела да даде коментар.

Според прогнозите на Организация на обединените нации популацията на Индия ще доближи 1 425 775 850 души на 14 април , като на този ден тази цифра ще изпревари даже Китай. Според преброяването от 2011 година популацията на Индия е наброявало 1,21 милиарда души, което значи, че за 12 години страната е нараснала броя на популацията си с 210 милиона души, или съвсем колкото популацията на Бразилия.

Преброяването на популацията в Индия се прави от към 330 000 учители от държавни учебни заведения, които първо обикалят от врата на врата, изброяват всички къщи в страната и по-късно се връщат при тях с втори лист с въпроси. Всеки път те задават над 20 въпроса на 16 езика в двата стадия на процеса. Този развой продължава 11 месеца . Цифрите биват систематизирани и окончателните данни се разгласяват месеци по-късно.

През 2019 година е било планувано цялото упражнение да коства 87,5 милиарда рупии (1,05 милиарда долара). Учителите обаче се върнаха в учебно заведение след края на пандемията и с изключение на преброяването те ще би трябвало да вземат присъединяване в провеждането на избори в девет щата през 2023 година, както и в националните избори през 2024 година. Всичко това ще ги претрупа извънредно доста и ще се отрази на просветителния развой, а финансовият аспект също се е трансформирал в проблем. В Индия началните учители са задължени по закон да оказват помощ с провеждането на изборите и с преброяването на популацията , само че държавното управление би трябвало да усили заплащането, което те получават, счита Арвинд Мишра , почитан чиновник във Федерацията на учителите в Индия, която се състои от 2,3 милиона членове.

Бивш чиновник на държавната организация UIDAI , която управлява извънредно сполучливата програмата за цифрова еднаквост в страната „ Aadhaar “ , не счита, че резултатите от провежданото един път на 10 години броене не са толкоз значими , защото че програмата за еднаквост на процедура реализира броене в действително време . Според UIDAI на 31 декември 2022 година в „ Aadhaar “ са били включени 1,30 милиарда души, по отношение на планувано население за оня интервал от 1,37 милиарда души. Разликата е главно поради деца , които не са били записани в програмата и поради смъртни случаи, които не са актуализирани, споделя някогашният чиновник на организацията.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР