След 2-годишно прекъсване Благодатният огън ще бъде донесен в България.

...
След 2-годишно прекъсване Благодатният огън ще бъде донесен в България.
Коментари Харесай

Благодатният огън отново е в България след 2 години прекъсване

След 2-годишно спиране Благодатният огън ще бъде донесен в България. Днес към 19:00-19:30 ч. се чака да кацне държавният аероплан на летище София, с който пътуват пратениците на Българската православна черква, взели присъединяване в последованието, по време на което годишно на Възкресение Христово слиза над Гроба Господен Благодатният огън. Тази година делегацията води Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, оповестиха от Българската патриаршия. Това оповестява Българска телеграфна агенция.

Благодатният огън ще бъде пренесен в синодалния параклис " Св. цар Борис-Михаил ", откъдето ще бъде изнесен преди началото на възкресното свещенодействие в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " в 23:30 ч. Огънят ще бъде пренесен и в митрополитската катедрала " Св. Неделя ", където духовниците от Софийската епархия ще могат да го пренесат по храмовете.

Благодатен или Свещен е огънят, който се възпламенява свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма " Възкресение Христово ", издигнат тъкмо върху Божи гроб в Йерусалим. Православните християни настояват, че това запалване става по извънреден метод. Този огън в първите минути след запалването има неповторимото свойство да не излъчва топлота и да не изгаря.

Фенерът с Благодатния огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата и с литийно шествие ще бъде пренесен в патриаршеската катедрала " Св. Александър  Невски ", където се чака празничното Пасхално свещенодействие в 23:30 ч. да се води от Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. На богослужението ще участват президентът Румен Радев и служебният министър-председател Гълъб Донев, оповестиха от прессекретариата на президента и от пресслужбата на Министерския съвет.

На Велика събота в навечерието на Великден Благодатният огън слезе в църквата „ Възкресение Христово “ в Йерусалим. Той бе измолен от йерусалимския патриарх Теофилос III.

Благодатният огън слезе в Кувуклията - параклис в центъра на църквата „ Възкресение Христово ” В нея се намира пещерата на Гроба Господен, където има изключително почитана от всички християни плоча, под която се намира гробницата на Исус Христос.

През цялата история никой не е съумял да разкрие тайната на чудото на Благодатния огън, макар многочислените опити. Благодатният огън символизира светлината на Възкресението Христово, вярващите го считат за светилище.

Подготовката за слизането на Благодатния огън стартира в събота заран. Всяка година параклисът Божи гроб деликатно се ревизира за запалителни средства, за да изчезне всяко подозрение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът вършат представители на мюсюлманската общественост в Йерусалим. След това вратите се запечатват с огромна пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската черква, които имат параклиси в огромния храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изга-сени.

По остаряла традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се приготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват.

Според остаряло вярване, в случай че Благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде опустошен и ще настъпи Второто пришествие.

Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът възпламенява снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, с цел да възпламенят свещите си и да се поздравят с " Христос Воскресе "!
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР