След 2 години протести и преговори земеделците от Пазарджишко могат

...
След 2 години протести и преговори земеделците от Пазарджишко могат
Коментари Харесай

Променят правилата за еднодневните договори

След 2 години митинги и договаряния земеделците от Пазарджишко могат да се поздравят с първата си победа: печално известният член 114а за еднодневните трудови контракти ще бъде изменен. Това е едно от промените в Кодекса на труда, оповестени на уеб страницата на Парламента. Предстои тяхното разискване и гласоподаване.

Ако бъдат признати, контрактите с надничарите ще може да се подписват както за 8, по този начин и за 4 часа със съответстващо пресмятане на осигурителните вноски. Така ще се отразява действително отработеното време. Отчетено е, че за някои действия цялостен работен ден е неупотребим – да вземем за пример прибирането на рози и лавандула. Така самите наемници ще могат законно до обяд да се трудят при един шеф, следобяд – при различен, на който е нужна помощта им.

Нещата вървят на добре, разяснява по този мотив Стоян Кузев, кмет на Юнаците и аграрни производител, който беше отпред на борещите се за смяната агропредприемачи от началото досега. Министър Бисер Петков прояви схващане, откакто му обяснихме нещата, а импортираните промени са огромна крачка напред. По-късно с подзаконов нормативен акт чакаме да бъде изменен и редът за попълване и отчитане на еднодневните контракти. Сега условието е това да се прави всекидневно, което е неизпълнимо. Важното е, че отнякъде се стартира разрешаването на проблемите, не скри насладата си Кузев.

Друга идна смяна в Кодекса на труда, член 144, урежда по-справедливо пресмятане на изключителния труд на част от чиновниците от системата на Министерство на вътрешните работи, които са ощетени от в този момент настоящите текстове.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР