След 2 години на 111-о място през 2021 г година

...
След 2 години на 111-о място през 2021 г година
Коментари Харесай

Какви са критериите на „Репортери без граници“ за свобода на словото?

След 2 години на 111-о място през 2021 г година България е класирана на 112-о място в класацията на „ Репортери без граници “ за свободата на медиите по света. Отново на челните места са европейските скандинавски страни. България обаче се подрежда на последно място от страните в Европейски Съюз и на Балканите.

Какви са проблемите на България съгласно разбора на неправителствената организация със седалище в Париж? И какви са критериите, които дефинират мястото на всяка от 180-те страни в класацията?

Достатъчно е да се ревизира в интернет уеб страницата на „ Репортери без граници “ графата „ методология “. Критериите на организацията за установяване на равнището на независимост на медиите във всяка страна е обществена информация.

Публична информация е също и наличието на 16-те страници от въпросника, направен от организацията.
Този въпросник се попълня от специалисти в другите страни и оценките се дават въз основата на тяхното мнение. Кои са тези специалисти обаче към този момент не е обществена информация и „ Репортери без граници “ си резервира правото да не разкрива идентичността им.

Основните критерии за установяване на това дали се лимитира свободата на медиите, съгласно организацията, са: плурализъм, самостоятелност на медиите, среда и автоцензура, юридическа рамка,
бистрота, инфраструктури, налагане на напън.

Най-добрата оценка за страните със свободни медии съгласно специалистите е към 0. Държавите, в които медиите са подложени на напън обаче получават оценки близки до най-лошата – 100.
Следват комплицирани математически формули.

Гледайте повече във видеото!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР