След 2-часови разгорещени дебати в зала, с 30 гласа за,

...
След 2-часови разгорещени дебати в зала, с 30 гласа за,
Коментари Харесай

Свиха застрояването на терена на бившия завод на Кока-Кола в Пловдив

След 2-часови разгорещени диспути в зала, с 30 гласа " за ", 12 " срещу " и 3-ма " въздържали се " общинските съветници на Пловдив коригираха първичното си решение за смяна на Подробен устройствен план на имота на някогашния цех на Кока-Кола, покрай кметството на регион " Източен ". Първото им решение, което бе върнато от регионалния шеф, предвиждаше 48-те декара да се застроят до 70 % от компания на вложителя Ангел Куков, който желае да построи голям жилищен комплекс.

 Полицейски кордон и протестиращи посрещнаха пловдивските общинари Виж още

По предложение на ръководителя на групата съветници от " Съюз за Пловдив " Евелин Парасков съветниците трансформираха строителните индикатори на терена - до 50 % застрояване, 50 % за озеленяване, до 3 КИНТ /плътност на застрояване на терена/ и височина на строителството до 35 метра, съобщи.

В началото на дебата кметът акцентира, че всеки в залата желае чист въздух, чиста вода и да няма презастрояване в града. " И аз не желая Пловдив да се презастроява, само че градът би трябвало да се уголемява. Трябва да се работи в тази посока ", акцентира Здравко Димитров.

" Наблюдавайте деликатно работата на арх. Балчева ", посъветва го самостоятелният консултант Слави Георгиев.

Заместник-кметът Невена Балчева посочи, че има несъгласие сред юристите и архитектите. " Това е смесена зона, в която се позволяват единствено чисти производства, складови действия и единствено 20 % за обитаване. Радвам се, че дебатът се измести от правомерност към целенасоченост ", съобщи арх. Балчева.

Общинската съветничка от Демократична България Веселина Александрова изясни, че Общински съвет не е съд, с цел да вземе решение по правомерност. " Тук малко са адвокати или архитекти. Предлагам да не се одобри върнатото решение и по този начин вложителят ще апелира и ще стигнем до съд, който е способен да се произнесе ", сподели тя.

Главният проектант на Пловдив Димитър Ахрянов изясни, че би трябвало да се одобри Общ устроствен проект, който да даде параметрите в целокупност. " Такъв обаче няма признат, има декор. Колкото по-бързо се одобри Общ устройствен план, толкоз по-бързо ще завърши тематиката и няма да има тълкования ".

Председателят на групата на Българска социалистическа партия Никола Радев удостовери, че те ще гласоподават срещу импортираното решение. " Общински съвет би трябвало да реши по целенасоченост. Ако не приемем решението, няма да се стигне до съда ", сподели той.

Веселка Христамян от Демократична България акцентира, че Пловдив желае качествена градска среда, а арх. Цветелин Цоневски - че администрацията работи да се спре презастрояването.

Думата взе и Валентин Котов от протестиращите, които посрещнаха съветниците при влизането им в зала. Той прикани администрацията да прояви изключителна еластичност и да откри златната среда сред настояванията на пловдивчани да спре презастрояването и желанията на вложителите. " Пловдив не пораства, а дебелее ", съобщи младежът, който е член и на Инициативния комитет за запазването на парка до хотел " Санкт Петербург ".

След 2-часови диспути и отмора от 15 минути решението бе прегласувано.

Сутринта общинските съветници бяха посрещнати от протестиращи против застрояването на терена.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР