След 17 часа и половина заседание Европейският съвет не успя

...
След 17 часа и половина заседание Европейският съвет не успя
Коментари Харесай

Няма съгласие кой да оглави Еврокомисията

След 17 часа и половина съвещание Европейският съвет не съумя да реализира единодушие по назначенията на висшите постове в Европейски Съюз. Заседанието ще продължи на следващия ден от 12.00 ч. българско време, заяви пресслужбата на Европейския съвет.

Първоначално се предвиждаше тази нощ да бъде реализирано единодушие, с опция съвещанието да бъде удължено през днешния ден. Вместо това държавните и държавните ръководители заседаваха от нощес съвсем без спиране, разискаха разнообразни благоприятни условия, само че не се споразумяха.

Ако на следващия ден те реализиран решение за идващия ръководител на Европейската комисия, предлагането им би трябвало да бъде гласувано от Европейския парламент в четвъртък. Едновременно с този пост се договарят и позициите на ръководител на Европейския съвет, на висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността, на началник на Европейската централна банка.

По-рано през днешния ден Ройтерс заяви, базирайки се на двама неназовани дипломати, че водачите на страните от Европейски Съюз са покрай избиране на холандския социалист Франс Тимерманс за ръководител на Еврокомисията, а Кристалина Георгиева ще е ръководител на Европейския съвет. Белгийският министър председател Шарл Мишел е в мощни позиции за поста на висш представител на Европейски Съюз за външната политика, споделиха още дипломатите.

Манфред Вебер, претендентът на Европейската национална партия за ръководител на Европейска комисия, съгласно тях щеше да е новият ръководител на Европейския парламент.

"Сега ние си сътворяваме рецесията, можеше още на 28 май да бъде решено ", съобщи министър председателят Бойко Борисов във връзка следващите безплодни договаряния за назначенията на висшите постове в Европейски Съюз. Той разяснява въпроса пред български публицисти след края на близо 18-часовото съвещание на Европейския съвет.

Глупостите, които излизат, няма да разясня - няма гласоподаване, няма каквото и да било, сподели той във връзка спекулациите с разнообразни имена. Той посочи, че се е предложило на представител на нашата страна да бъде назначен за висш представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността. Премиерът изрази желание България да резервира "реален сектор " в Европейска комисия.

Борисов посочи, че името на Кристалина Георгиева е било препоръчано в търсенето на идващ ръководител на комисията. Той добави, че Мария Габриел е потвърден еврокомисар и държавното управление има намерение да предложи тя да остане в Европейска комисия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР