След 16-месечна „пауза“ заради пандемията от коронавирус една от любимите

...
След 16-месечна „пауза“ заради пандемията от коронавирус една от любимите
Коментари Харесай

Брано от Dubioza Kolektiv: Локдаунът беше като обсадата на Сараево преди 25 г.

След 16-месечна „ пауза “ поради пандемията от ковид една от обичаните на българската аудитория групи – Dubioza Kolektiv, още веднъж посети България. Този път, с цел да се включи в ARTE Feastival – тридневен фестивал, който се състоя на 20, 21 и 22 август във Велинград.

Екип на btvnovinite.com се срещна с двама от членовете на бандата - Брано Якубович (електронни) и Ведран Муягич (бас китара), часове преди концерта им в петък вечер. Двамата споделиха, че за тях е било необичайно да прекарат толкоз доста месеци, без да вършат това, което нормално вършат, а точно да пътуват и свирят.

„ По принцип 10 месеца пътуваме и два сме вкъщи. Беше необичайно да сме толкоз дълго време у дома. Има и хубави страни, само че персонално аз имах потребност понякога да се наглася, че ще бъда вкъщи за няколко месеца без проект какво да върша по-късно. За мен беше стресиращо. Беше доста мъчно да предвидиш какво ще се случи “, описа Брано Якубович.

Затова и седмица, откакто локдаунът стартира в доста страни, Dubioza Kolektiv направиха Quarantine Show - серия от 20-минутни онлайн концерти всеки понеделник.

„ Направихме го, с цел да усетим приликата с нормалността “, показа Ведран Муягич.
Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu Снимка: Орлин Николов, RockTheNight.eu
Снимки от концерта във Велинград: Орлин Николов,

Положителното към протичащото се около пандемията е било, че са имали време да създадат нещата, за които до момента не е оставало такова. Едно от тях е да завършат комикс, озаглавен „ Dubioza Kolektiv “.

„ Двама от нас се срещнаха точно поради комикси преди 25 години. Станахме другари поради комиксите и чак тогава започнахме да свирим “, издаде Брано.

А какво се случи с Dubioza Kolektiv по време на карантината?

Членовете на групата живеят в пет града в три разнообразни страни. Когато желаят да репетират, някои от тях се постанова да изминат към 600 км, с цел да стигнат до репетиционната.

„ От пет години имаме система всеки от нас да има малко студио и по този начин да записваме неща и да ги споделяме един с различен. Така че това възприятие беше познато за нас - да сме в разнообразни градове, само че все пак да споделяме. Не усетихме да сме разграничени, тъй като работехме. Не свирим онлайн, само че правихме нещо друго “, споделя още Брано.

„ Да си вкъщи за година и половина и да преоткриеш страната, града си и даже фамилията, дава нова вероятност и хората може би ще го чуят в нови песни “, споделя от своя страна Вердан.

Коронавирусът се оказва по някакъв метод ентусиазъм за Брано Якубович. Той живее в къща в село край Сараево и студиото му е на първия етаж.

„ Първите шест месеца бях доста въодушевен или пък изплашен. Затова влизах в студиото всеки ден, работех и пренебрегнах какво се случва на открито. Пишех доста песни, доста от които бяха въодушевени от това какво се случваше - да си затворен “, описа Брано.

Той прави паралел с времето, когато Босна афишира самостоятелност и четирите години, през които Сараево е под обсадата на югославската войска.

„ Тогава нашият „ излаз “ също беше музиката. Не можехме физически да напущаме военната зона и единственото нещо, което можехме да вършим, беше музика. Взимаш китарата и си представяш, че си някъде другаде “, спомня си Брано.

И този път той ползва същата техника. Музикантът е написал доста нови песни, само че признава, че е изтрил част от тях, тъй като не желае да са в портфолиото на групата.

„ Те вечно ще принадлежат на този интервал и дано да останат там, тъй като се надявам той да не продължи “, сподели Брано Якубович.

Успя ли Dubioza Kolektiv да „ избяга от Балканите “?

„ Трудно е да се отговори на този въпрос. Аз обичам да пребивавам в Босна. Много просто, на ниска цена място е - елементарно е да се живее там. Когато приказваме да „ избягаме от Балканите “, не мислим да го създадем физически, тъй като можем да го създадем във всеки един миг. Може би става въпрос да „ избягаш “ психически “, изяснява Брано.

Все отново групата съумява „ да избяга “ от Балканите, тъй като има от ден на ден участия в разнообразни европейски страни, даже в Съединени американски щати и Канада, а билетите за концертите им се разпродават за часове. Казват, че там публиката от ден на ден стартира да „ схваща “ балканския темп.

„ Мисля, че за балканската музика има място на музикалната сцена. Сега има генерации от групи, които идват от Източна Европа и хората схващат добре, че това е жанр “, споделя Брано Якубович.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР