След 16 години търпение най-после нова църква в София, където

...
След 16 години търпение най-после нова църква в София, където
Коментари Харесай

Търпението и любовта се възнаграждават, а сега е време за мир

След 16 години самообладание най-сетне нова черква в София, където арменците да посрещнат Рождество Христово.

Днес за арменците е Бъдни вечер. На всеки 5 януари мислите на арменците и духовния поглед се насочат към мястото, където е роден синът Божи, изясни протойерей Кусан Хадавян. Краткият земен живот на Исус, както подсети той, е изпълнен с безрезервно служене на Бога и на народа. Затова и Рождество Христово се посреща с доста любов и топлина от целия християнски свят, акцентира протойерей Кусан Хадавян. Този празник, по думите му, символизира мира, любовта и чистите човешки взаимоотношения. Мир, това пожелава той. Дай Боже тази година мирът да спечелва, да няма войни, да няма кръвопролития, да няма почтени жертви, посочи протойерей Кусан Хадавян. Желае още здраве и годината да е плодородна.

За него до българите арменското малцинство е най-близо поради сходната историческа орис на двата народа през вековете. Обединява ни и християнството.

За първи път от десетилетия насам арменците в София посрещат Рождество Христово в своя новопостроен храм в столицата. Както повелява традицията на Арменската апостолическа черква, в навечерието на Рождество свещеникът освещава нарове, които след края на службата се раздават на вярващите. От епохи нарът е знак на арменския народ и се свързва с живота, плодородието и щастието. Бъдни вечер се отбелязва в Армения и от арменците по света на 5 януари, а Коледа - на 6 януари. Арменската черква празнува в един и същи ден Рождество Христово и Богоявление.

 Арменската черква в София прекрати достъп до храма, богослуженията са по интернет
Арменската черква в София прекрати достъп до храма, богослуженията са по интернет

Днес арменците по света честват Цветница и за тях стартира Страстната седмица

Предпразнична литургия беше отслужена от протойерей Кусан Хадавян.

Освен нова, арменската черква е и единственият храм на арменците в София. Той отвори порти през юни 2022 година след повече от 30 години старания на общността да събере средства и да осъществя плана за градежа.

Новата черква е реалност и поради напъните на църковното настоятелство. Председателят му Оханес Паникян сподели, че 16 години арменците са чакали градежът да стане факт. Църквата носи името на Божията майка. Всичко стартира през 2006 с дарения от общността. Подкрепа идва и от Столична община и дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет. Той благодари на архитектите и проектантите, както и на живущите в региона за търпението, само че и те в този момент посещават новата черква. Борим се да облагородим и околното пространство, уточни той. Храмът е отворен всеки ден без понеделник и събота от 9.00 до 17.00 часа. В новия храм към този момент са станали доста сватби и кръщенета. И Оханес Паникян пожелава мир, даже и да звучи малко тривиално. Отправя и благопожелание за плодородна и благословена 2023 година.

Армения е първата страна, която приема християнството за своя публична вяра по времето на св. Григорий Просветител още през 301 година Божието слово доближава арменските земи от учениците на Христос св. Тадей и св. Вартоломей, които популяризират християнската вяра през първи век от новата епоха. Това е и повода арменската черква да се назовава Апостолическа православна черква.
 Руският патриарх прикани за Рождественско помирение
Руският патриарх прикани за Рождественско помирение

Много от украинците означиха Рождество по западния календар
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР