След 16 години на власт германската канцлерка Ангела Меркел се

...
След 16 години на власт германската канцлерка Ангела Меркел се
Коментари Харесай

Ще свикнете без мен: Меркел в ексклузивно интервю за ДВ


След 16 години на власт немската канцлерка Ангела Меркел се отдръпва от политиката. На сбогуване тя даде извънредно изявление за Дойче Веле. Ето нейната равносметка:

Меркел по време на изявлението за Дойче Веле

Германската канцлерка Ангела Меркел даде извънредно изявление за Дойче Веле, в което съобщи, че пандемията и бежанската вълна от Сирия и прилежащите ѝ страни са били.

" Да, справихме се "

На въпрос дали Германия се е справила с вълната от 800 000 бежанци, пристигнали в Германия през 2015 година, Меркел отговори утвърдително. „ Да, ние се справихме. Макар че не всичко протече идеално ", акцентира канцлерката, а за самите мигранти съобщи: „ Имаме прелестни образци за сполучливо развиване. Но към момента не сме съумели да отстраним аргументите за тази миграция. Не успяхме също по този начин да реализираме единение в Европа във връзка с политиката по отношение на мигрантите и търсещите леговище ", добави Меркел самокритично. В тази област има още доста работа, увери тя.

Още доста работа следва и в борбата против климатичните промени. „ Трябва да действаме доста, доста по-бързо ", съобщи Меркел и пледира да се доверим на оценките на учените и да сведем световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий.

" Младите би трябвало да упражняват напън "

Германската канцлерка счита, че има известни резултати от климатичната среща в Глазгоу. Но в това време акцентира, че младежите са прави, когато настояват, че измененията са прекомерно мудни.

Редакцията предлага
„ Ще им кажа следното на младите: вие би трябвало да упражнявате напън ", съобщи Меркел в изявлението за Дъждовни води. Но напомни, че за всяка една мярка в отбрана на климата. Освен това са налице страхове по отношение на обществените последствия от по-строгите ограничения. " Да, постоянно съм полагала такива старания, само че все пак не мога да дефинира резултата като приемлив ", уточни Меркел.

" Обнадеждаващ сигнал "

На срещата на Г20 в Италия преди седмица Меркел демонстративно се движеше с най-вероятния си правоприемник на канцлерския пост - сегашния финансов министър в нейното държавно управление Олаф Шолц. Неговите социалдемократи договарят сега в Берлин със Зелените и свободните демократи за сформиране на съдружно ръководство под негово управление.

В изявлението си за Дъждовни води Меркел сподели, че на срещата на върха в Рим е желала да изпрати следното значимо обръщение: „ Ако имате чувството за последователност сред сегашната държавна ръководителка и евентуалния предстоящ канцлер на Германия, тогава това е насърчителен сигнал в един много плевел свят. Смятам, че постъпих вярно ".

" Ще свикнете "

На въпрос следното: „ Все още не знам какво тъкмо ще върша. И преди съм казвала, че на първо време ще си дам малко отмора ". Плановете ѝ към този момент включват да чете доста и да се наспи. От една страна тя чака с наслада този нов стадий от живота, само че от друга „ всичко това несъмнено малко ще ми липсва, тъй като постоянно съм правила и не преставам да правя работата си с готовност ", сподели Меркел и добави: " До последния си работен ден ще остана изцяло съсредоточена ".

На думите на водещия изявлението Макс Хофман какъв брой мъчно е да си представим, че след 16 години тя към този момент няма да е канцлерка, Меркел отвърна сбито и с усмивка: " Ще свикнете ".

*****

Вижте цялото изявление с Меркел на британски и на немски език:
Angela Merkel: The legacy interviewAngela Merkel: Die Kanzlerin im DW-Interview
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР