След 15-годишно отсъствие България се завръща на сцената на Венецианското

...
След 15-годишно отсъствие България се завръща на сцената на Венецианското
Коментари Харесай

След 15-годишна пауза: България се връща на Венецианското архитектурно биенале

След 15-годишно неявяване България се завръща на сцената на Венецианското архитектурно биенале. Конкурсът за кураторски план за националното присъединяване започва на 20 декември 2022. Интересът бе огромен, 34 плана бяха прегледани от 8-членно жури под председателството на проф. доктор apx. Тодор Булев. То класира преди всичко плана „ Образованието е напредването от мрачевина към светлина “ (Education is the movement from darkness to light), с куратор арх. Борис Тикварски и създатели арх. Борис Тикварски, Александър Думарей, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фритш, Костадин Кокаланов.

На конференция през днешния ден в Министерството на културата бе показан спечелилият кураторски план, с който страната ни ще се показа във Венецианско архитектурно биенале - 2023 година В конференцията участваха представители на Камарата на архитектите в България (КАБ), на Съюза на архитектите в България (САБ), както и членове на журито и на екипа на спечелилия план.
 
Доц. доктор Борис Данаилов от Министерството на културата посочи какво е належащо, с цел да стартира осъществяването на присъединяване ни: предпочитание от професионалната общественост и финансови средства. Това е налице, означи той. Доц. Данаилов описа, че плановете са почнали да постъпват още през октомври 2022 година, основана е била бърза и ефикасна организация. Като сериозен триумф той означи наемането на зала " Тициан " в огромен манастирски комплекс на Гран канале, наоколо до спирка на градския воден превоз на доста влиятелно място. То разполага и с голям вътрешен двор и аркада, които дават спомагателни условия за експониране. Тази зала е обезпечена за години напред. Стриктно са били следвани разпоредбите и статутът на биеналето и макар късите периоди, те са били сполучливо спазени. По отношение на тематиката на биеналето доцент Данаилов означи наклонността на антиутопията.
 Министерство на културата
Председателят на УС на САБ проф. доктор арх. Тодор Булев показа, че по време на журирането са класирали плановете и са селектирали 5 от тях , преди да бъде определен дефинитивно един, като регистрира и огромния интерес към състезанието. Той сподели, че има вяра, че с всяко последващо наличие на биеналето представянето на България ще бъде все по-добро, защото присъединяване единствено по себе си е огромна школа.
 Министерство на културата
Арх. Мартин Христов, заместник-председател на УС на КАБ, приказва за това, че опциите за показване на некомерсиални обществени състезания за изкуство в България са нищожни, по тази причина е значимо страната ни да има такова поле за изява. Сподели, че от КАБ са били поканени да оказват помощ в подготовката на състезанието, създали са уебсайт и са предложили сътрудници в журито, които са с огромен професионален престиж.
 
Спечелилите конкуса показаха в детайли кураторския си план. По думите на Божидара Вълкова, в случай че погледнем към България, можем да отчетем трендове като внезапно понижаване на популацията с 10% от предходното биенале да вземем за пример до момента, а се чака те да доближат до 22% в идващите десетилетия. Освен демографските проблеми, има изоставени архитектурни обекти – учебни заведения, музеи, басейни. В случая фокусът е учебните заведения – демонстрира се освен демографският срив, издигнат е въпросът за съхраняването на културното ни завещание. Целта на плана е да провокира полемика, с помощта на която да погледнем към бъдещето с мисълта какво желаеме да се случи на следващия ден. Като част от представянето в дворното пространство ще бъде експонирана остаряла детска катерушка (ракета) като сбит облик на плана и на погледа в бъдещето.
 Министерство на културата
Арх. Александър Стайнов от Министерството на културата е народен комисар за присъединяване на Република България във Венецианското биенале за архитектура през 2023 година
 
В случай, че всички участници са съгласни, ще бъде издадена и специфична книга с участвалите планове, като журито означи, че всеки от тях има своите достолепия.
 Министерство на културата
Това е 18-то издание на Биеналето, то ще се организира от 20 май до 26 ноември тази година, а тематиката на форума е „ Лаборатория на бъдещето ”.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР