След 15-годишна сага Българската православна църква успя да си върне

...
След 15-годишна сага Българската православна църква успя да си върне
Коментари Харесай

След 15-годишна сага Българската православна църква успя да си върне имот

След 15-годишна сага Българската православна черква съумя да си върне парцелите, на които се намира манастира „ Свето Успение Богородично ” в село Елешница. Със заповед на регионалния шеф на София-област Илиян Тодоров – терените се връщат на светата обител. Игуменът на манастира отец Серафим признава, че поради дългогодишните несполучливи опити, до последно не е вярвал, че земите още веднъж ще бъдат върнати на православната черква.

Действията по връщане на парцелите на манастира стартират още по времето на патриарх Максим. След неговата гибел с това се заема и Негово Светейшество –Неофит. Игуменът на светата обител оцет Серафим описа за дългата сага с връщането на земите и опитите те да бъдат взети от частни лица.

" Много са аргументите, доста са факторите. Може би постоянно българите са давали най-милото и най-драгото за църквата, тъй като са знаели че това е нещо в действителност значимо и значително. И по тази причина множеството църковни парцели са на положителни, хубави места, по този начин и с Елешничкия манастир. От 8 месеца процедурата много се задвижи. Разбира се, спънките и пречките не липсваха. ", изясни отец Серафим.

Елешнишкият манастир е основат през 15-и век, а в него и до през днешния ден има фрески от 16 и 17и век.
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР