След 14 часа заседание на Висшия съдебен съвет кадровиците решиха

...
След 14 часа заседание на Висшия съдебен съвет кадровиците решиха
Коментари Харесай

ВСС насрочи за понеделник заседание по второто искане за отстраняване на Иван Гешев

След 14 часа съвещание на Висшия правосъден съвет кадровиците взеха решение да продължат с разглеждането на второто искане за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев в понеделник, 12 юни. Гешев изиска идващото съвещание да бъде на 15 юни, с цел да има задоволително време да се запознае с материалите, които са му предоставени, както и да приготви мнение, само че настояването му не беше почетено.

Вчера процедурата по първото предложение за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор беше прекъсната. Това стана откакто изненадващо шестимата членове на Прокурорската гилдия отдръпнаха първото искане за предварително освобождение на обвинител №1. Оттеглянето без съответни претекстове провокира няколкочасов спор.

Съветът въпреки всичко реши, че приключва процедурата по първото искане и оставя за разискване всъщност единствено второто. То е за уронване престижа на правосъдната власт поради думите на Иван Гешев по време на негов брифинг, определящи част от депутатите като " политически отпадък ". След като Пленумът изгледа 37-минутния запис от конференцията от 15 май, в която Гешев употребява въпросния израз, с цел да може да се види какво е било неговото прочувствено положение.

За задачата бяха изслушани заместник-директорът на националното разследване Ясен Тодоров и шефът на националната следствената работа Борислав Сарафов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР