След 13 май страната няма да е в извънредно положение,

...
След 13 май страната няма да е в извънредно положение,
Коментари Харесай

Правната комисия одобри мерките след извънредното положение

След 13 май страната няма да е в изключително състояние, само че здравният министър ще може да разгласи изключителна епидемиологична конюнктура. Той ще вкарва и противоепидемични ограничения, както и до момента. Задължителната карантина за заболели, техни близки и за завърнали се от чужбина също ще продължи да работи, още веднъж с негово предписание.

Това плануват препоръчаните от Министерския съвет промени в закона за здравето, които бяха признати в четвъртък на първо четене от парламентарната правна комисия. По-голямата част от текстовете трансформират не закона за здравето, а други закони. Един от тях е този за изключителното състояние, в чието заглавие е добавено, че е " и за превъзмогване на последствията ", с цел да може да продължи да работи. Част от заложените в него ограничения ще важат още два месеца. Такива са възбраните за запори и за обществените продани, опцията откритите правосъдните съвещания да се водят онлайн, както и опцията да бъде понижен или напълно отстранен наема на държавни или общински здания за компании потърпевши от ковид.

Пак до 13 юли правосъдните каузи и съвещанията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще могат да се водят отдалечено.

С измененията в закона за здравето и новите пълномощия на министъра на опазването на здравето да афишира изключителна епидемиологична конюнктура, му се разрешава, към този момент не краткотрайно, да продължава да издава заповеди за затваряне на паркове, да прави носенето на маски наложително, както и да подхваща нови ограничения против разпространяването на ковид.

По време на съвещанието на правната комисия само социалистите възразиха против това. " Тежка отговорност са тези решения, господин министър, и напълно не е ясно дали конституционно имате право да ги поемате ", сподели Крум Зарков от Българска социалистическа партия на Кирил Ананиев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР