„След 13 години членство в България все още липсва обществената

...
„След 13 години членство в България все още липсва обществената
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: В България все още липсва обществената дискусия за ролята ни в Европейския съюз

„ След 13 години участие в България към момента липсва публичната полемика за ролята ни в Европейския съюз. Затова и разделянето на „ ние в България “ и „ те в Брюксел “ е толкоз огромно ", съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на представянето на сборника „ Живи архиви.

Национален списък от мемоари за процеса на присъединение на България към Европейския съюз “. Книгата, издание на Дипломатическия институт към Министерство на външните работи взаимно с Центъра за високи достижения „ Жан Моне “ към катедра „ Европеистика “ на СУ „ Св. Климент Охридски “, е събрала изявленията на персони, съдействали за европейската интеграция на България.

„ Много очаквания и запаси, тежки договаряния с европейските институции, дълго увещание на всяка страна членка, че мястото на България е в Европейски Съюз – след този нелек път успяхме да се присъединим към европейското семейство с помощта на напъните на доста отдадени хора “, акцентира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът съобщи, че след 13 години участие България би трябвало да бъде деен участник в дебатите за смяната на Европейския съюз, който в този момент не дава отговор на условията на своите жители.

„ Разговорът за бъдещето на Европейски Съюз е диалог за общите работещи политики, които да създадат общността устойчива на рецесиите. Оказва се, че за над 60-годишната си история Европейски Съюз не е съумял да си построи задоволително защитни механизми “, уточни Илияна Йотова.

Пред дипломати, представители на интернационалните организации, на български институции и неправителствения бранш вицепрезидентът Йотова показа опита си на един от първите определени представители на България в Европейския парламент.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР