След 13-часов работен ден народните представители приеха държавния бюджет за

...
След 13-часов работен ден народните представители приеха държавния бюджет за
Коментари Харесай

Според Бюджет 2018: Догодина ще плащаме повече за храни и горива

След 13-часов работен ден народните представители одобриха държавния бюджет за 2018 година. Финансовата рамка за следващата година планува стопанската система ни да порасне с 3,9%, безработицата да намалее до 6,2%, а инфлацията да е 1,6% - главно поради повишаването на храните и горивата, съобщи БГНЕС.

Според плановете на властта през 2018 година хората с най-ниски приходи ще стартират да получават 510 лв. минимална работна заплата. Планирано е и тя да продължи да се усилва последователно до 610 лв. през 2020 година В Закона за бюджета е заложена с 1% по-висока вноска за пенсия, както и увеличение с по два месеца на възрастта за пенсиониране.

От средата на 2018 година пък всички пенсии ще бъдат индексирани с 3,8%. Минималната ще стане 207 лв., а размерът на оптималната ще е 910 лв.. Депутатите подвигнаха помощите за деца. Средномесечният приход за разпределяне на фамилни помощи за деца се усилва от 400 на 450 лв.. Месечните помощи за семейство с едно дете от 37 лв. стават 40 лв.. За две деца - от 85 лв. на 90 лв., за три - от 130 лв. на 135 лв. и за четири - от 140 лв. на 145 лв.. За всяко последващо дете в фамилията помощта ще пораства с 20 лв., както до момента. Промяна няма и при фамилните помощи за фамилии с близнаци, които остават 75 лв..

С малко над 3 млн. лв. ще разполага Министерството за българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Депутатите отхвърлиха да усилят средствата за заплати в Селскостопанската академия, Агенцията по градушките и Напоителни системи.

С признатия бюджет бяха планувани 180,5 млн. лева.за запазване на границата, а 35,2 млн. лв. са средствата отделени за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища. Депутатите в началото одобриха предлагането от различния бюджет на Българска социалистическа партия да провиснал 1,13 млн. лева за ремонт на патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " и Зографския манастир в Света гора. Но след това се върнаха на текста на държавното управление и го отхвърлиха.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР