След 13 часа пленарно заседание, точно в 23.00 часа, Бюджет

...
След 13 часа пленарно заседание, точно в 23.00 часа, Бюджет
Коментари Харесай

След 13 часа заседание: Депутатите приеха Бюджет 2018

След 13 часа пленарно съвещание, тъкмо в 23.00 часа, Бюджет 2018 година бе дефинитивно признат. Само Канал 3 наблюдава дебатите онлайн от първия до последния им час.

Днешните бяха с 5 часа по-кратки от вчерашните, завършили малко след 3 през нощта.

" Съвсем в резюме - желая да ви благодаря ", обърна се финансист номер едно Владислав Горанов към депутатите. Там, където дебатите бяха смислени - бяха смислени, където бяха дълги, значи са били непотребни. Докато нещата се случват в пленарната зала, значи законът има господство ", съобщи финансовият министър Владислав Горанов.

Той се обърна към дребното останали депутати от левицата - да стартират почтено дебата за желаната от тях промяна на данъчната система и унищожаване на плоския налог. Но ги предизвести, че в случай че това се реализира, би понижило доста приходите в хазната и двойно - парите на хората от междинната класа.

Той отхвърли и упрека на Българска социалистическа партия за потребността от по-голяма роля на страната при преразпределянето на приходите и разноските. " Ниската преразпределителна роля на страната дава опция на инициативния човек по какъв начин да разходва. Не може да вземаме решения вместо хората. Свободният, просветен, предприемчив човек може самичък да взема решения по какъв начин да харчи ", счита Горанов. По думите му - противоположното би било двуличие.

" Според мен, от позиция на салдото, той работи в поддръжка на растежа ", разяснява министърът на финансите.
Той се обърна към соцдепутатите: " Искам да им благодаря и не одобрявам тезата, че през зимата бюджет може да бъде признат на ярко. Бюджет 2018 дава основа за продължаващо стабилно развиване с напредък над плануваното, тъй като чухме, че предвиждаме неверно, иронизира обвиняванията на опозицията Горанов и изрази очакване идната година да бъде по-успешна и да опровергае в позитивен смисъл прогнозите на МФ.

и решението на кабинета да не вкара постъпленията от бъдещата договорка в Сребърния фонд за пенсиите, както е по закон. Втората точка на напрежение се оказаха парите за вложения в два знакови български храма - Зографския манастир на Атон и катедралата " Александър Невски ".

Въпреки че болшинството отхвърли предлагането на опозицията, финансовият министър се ангажира да обезпечи 1,1 млн. лева, нужни задвата храма.

В бюджета за 2018 година са заложени доходи от 23,515 милиарда лв., разноските възлизат на 24,178 милиарда лева, в това число бюджетните прехвърляния към общините, Националната здравноосигурителна каса, Държавното публично обезпечаване, министерствата и вноската на България в бюджета на Европейския съюз. Заложеният недостиг е 662 млн. лева Минималната заплата скача на 510 лева, икономическият растеж - 3,9%, а безработицата - 6,2 на 100.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР