След 12 юли ще започне поставяне на т.нар. екостикери на

...
След 12 юли ще започне поставяне на т.нар. екостикери на
Коментари Харесай

Балтия за шофьорите! След 12 юли колите ще са с екостикери, ще спират от движение

След 12 юли ще стартира слагане на така наречен екостикери на колите. Те ще демонстрират равнищата на замърсяване от всеки автомобил. Ако возилото не попада в нито една от общо петте категории, то няма да бъде пускано в придвижване, заяви шефът на организация "Автомобилна администрация " Бойко Рановски.

От 1 до 5
Екостикерът ще има пет категории. Най-високата пета група ще включва електрически хибридни коли, които не замърсяват околната среда.
"Останалите коли ще бъдат групирани от "Първа " до "Четвърта " според от датата на първа регистрация, екологичната норма избрана от завода-производител и съответните измервания, които ще се създадат сега на техническия обзор. Когато автомобилът влиза в тези граници, му се разрешава да се движи. Ако автомобилът не влиза в нито една от избраните групи, значи той е механически нередовен и не следва да бъде пуснат в придвижване, а би трябвало да бъдат върнат. Дава му се период за премахване на повредите и след това да се яви на нов периодически обзор ", изяснява Рановски.
Според него указаната в талона категория (например Евро 5) няма да има огромно значение, тъй като след избран брой години системите се амортизират и автомобилът стартира да замърсява повече.
След 12 юли данните от измерването на изхвърляните газове ще се вършат в пунктовете за годишен механически обзор. От 12 януари следващата година автомобилната администрация ще има пряк достъп до тази информация и ще може да я следи в действително време, твърди Рановски. Така на централно равнище ще се взима решение коя кола може да мине през обзор.

Кметовете да си вземат решение
Екологичните правила се дефинират за потребностите на огромните общини, където обичайно се записват високи равнища на замърсяване на въздуха. В самите стикери ще има вграден чип с цялата информация от прегледа и равнищата на замърсяване.
"По преценка на кметовете на общините ще могат да бъдат въвеждани интервали или дни за възбрана на влизане на замърсяващи коли в избрани зони ", споделя Рановски.
Според него методите за прочитане на информацията от чипа ще са три. На първо място е елементарната инспекция при прекъсване на колата. Освен това чипът може да бъде четен отдалечено. Третият вид е да се направи инспекция по регистрационния номер на автомобила.
Екостикери ще се поставят на МПС-та до 3,5 тона. Камионите няма да попаднат в тази категория. Колите с газови уредби ще се ревизират за замърсяване в режим на работа на съответния газ. Стикерите ще се сменят всяка година. Зоните, в които няма да се позволяват замърсяващи коли, ще се дефинират от кметовете.
"Ако човек идва от различен град в София, отново давам за образец, и колата му е с еконорма 2, а в София има възбрана за под еконорма 3, той няма да може да влиза в неразрешените зони. Ако на човек му се постанова да пътува, би трябвало да е наясно, че може и да има проблем с придвижването в дните със възбрана ", споделя Рановски.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР