След 12 часа преговори в Охрид беше постигната договореност за

...
След 12 часа преговори в Охрид беше постигната договореност за
Коментари Харесай

След 12 часа преговори – има сделка между Косово и Сърбия

След 12 часа договаряния в Охрид беше реализирана договореност за това по какъв начин да бъде приложено съглашението, реализирано на 27 февруари сред Сърбия и Косово, което би трябвало да докара до нормализиране на връзките сред двете страни. Това съобщи след договарянията висшият представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Планът на Европейски Съюз е в 11 точки.
Първоначално предложихме по-амбициозен анекс към съглашението, само че за жалост и двете страни не се съгласиха с това в детайли предложение. Това беше подкрепено едностранно, косовската страна не беше задоволително гъвкава. От друга страна Сърбия акцентира, че по принцип няма да подписва нищо, до момента в който не бъде изцяло подготвена да го приложи.
Жозеп Борел, началник на външната политика на Европейски Съюз

Косово и Сърбия би трябвало да възстановяват връзките си, а съглашението и анексът са доста значими в тази посока, сподели Борел. Двете страни са се заели напълно и добросъвестно да съблюдават всички членове на съглашението и да извършват съответните си отговорности навреме. Премиерът на Косово Албин Курти съобщи, че сръбският президент Александър Вучич е избягал от подписването на съглашение, с цел да извърши поетите отговорности сред двете страни и е оставил на Евросъюза да откри механизъм, по който уговорките да станат обвързващи. Двамата дадоха обособени конференции.
В анекса е записано, че незабавно започваме диалозите за самоуправление на сръбските общини. Знаете, че сръбската общественост и сдружението на общините не са едно и също нещо. Говорихме за това, само че имаме потребност от още доста, с цел да стигнем до съответно умозаключение. Аз съм министър председател на всички жители, не желая да подценявам никого въз основа на етническа принадлежност.
Албин Курти, министър председател на Косово

От своя страна Александър Вучич, който пристигна в Охрид с настройката, че няма да подписва нищо, съобщи че е реализирано „ някакво съглашение ” и няколкото точки, по които има реализирано единодушие и те ще станат част от преговорната рамка за двете страни.

„ Знам, че довечера косовската страна ще упорства и ще продължи да твърди, че не съм подписвал нищо. И двете страни ясно показаха кои са алените линии, само че мисля, че направихме усъвършенстване в градивна атмосфера, с цел да можем да стартираме да работим “, сподели Вучич.

Преговорите за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия бяха водени от специфичният представител на Европейски Съюз Мирослав Лайчак. Първоначално бяха двустранни с Курти и Вучич, а по-късно и взаимно. В срещите, като наблюдаващ взе участие и специфичният представител на Съединени американски щати за Западните Балкани и заместник-помощник държавен секретар Габриел Ескобар.

Решаването на разногласието става все по-важно, защото войната в Украйна продължава, а нарастват опасенията, че Русия може да се опита да провокира неустойчивост на Балканите, където тя има историческо въздействие.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР