След 10 млрд. поставени дози ваксини, ние в никакъв случай

...
След 10 млрд. поставени дози ваксини, ние в никакъв случай
Коментари Харесай

Проф. Александрова: Битката с COVID-19 не е приключила

След 10 милиарда сложени дози ваксини, ние никога не сме в позицията, в която бяхме първоначално. В същото време обаче СЗО още веднъж предизвестиха, че борбата с COVID-19 не е завършила и не би трябвало да считаме, че вирусът е надвит. Това сподели пред Радио Стара Загора вирусологът от Българска академия на науките проф. Радостина Александрова.

„ Да, беше регистрирано понижаване на смъртните случаи, само че в някои райони има увеличение на случаите с 22%, което демонстрира, че вирусът продължава да се популяризира, което значи, че продължава да се променя. Така че не, ние към момента не сме поставили точка на тази история, само че насъбраните познания и опит през миналите две години ни дават опция да се оправяме доста по-добре с него “, сподели тя.

Проф. Александрова разяснява и евентуалния вид Делтакрон. „ При състояние, че сега циркулира Омикрон, само че към момента съществува и делта разновидността, сходна рекомбинация не е изключена. Няма обаче данни в тежестта на клиничната картина, въпреки че записаните случаи с Делтакрон са доста малко “, съобщи тя.

„ Успокояващо ненапълно е, че досега зараждащите нови разновидности на ковид не съумяват да препънат имунитета, добит посредством имунизациите или преболедуване, най-малко във връзка с тежкото преболедуване. Не би трябвало да противопоставяме имунитета, които са преболедували или имунизирани. Доказа се, че най-хубава отбрана имат хората, които са имунизирани с три дози или тези, които са преболедували и са имунизирани с две или три дози. Само по себе си нито преболедуването, нито еднократното имунизиране са задоволителни, с цел да ни обезпечат по-добра отбрана “, сподели проф. Александрова.

По думите й повече от 30 медикаменти против ковид към този момент са стигнали до клинични изследвания. Те са разграничени на три групи, като едната въздейства непосредствено върху вируса, втората – върху възпалителния развой, а третата – върху тромботичните затруднения. „ Това, което чакат експертите да се случи, е да получим резултати до няколко месеца и да се усъвършенства лечението за лекуване на Коронавирус “, сподели проф. Александрова.

Тя добави, че 15 лечения са получили позволение за незабавна приложимост, а разполагаме и с два продукта с моноклонални антитела. „ Най-добрият инструмент против вируса си остава имунизацията, само че да не забравяме, че има хора, които не реагират на имунизацията “, сподели още вирусологът.

„ Цената, която ще заплати човечеството, ще надвиши с доста породеното от ковид. В доста страни има закъснение на диагностиката и лекуването на раковите болести. Имаше закъснение и на имунизационните акции за полиомиелит да вземем за пример. Спазването на противоепидемичните ограничения и в спокойно време не беше изключително прецизно. Човек вижда това, което знае. Вирусът не е излязъл от дневния ни ред, макар че войната завладя осведомителните канали “, безапелационна беше проф. Александрова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР