След 10-годишна разработка и годишна инвестиция от 1 млрд. долара

...
След 10-годишна разработка и годишна инвестиция от 1 млрд. долара
Коментари Харесай

Появиха се подробности за проекта за електромобил на Apple, от който компанията се отказа

След 10-годишна разработка и годишна инвестиция от 1 милиарда $ Apple се отхвърли от плана за основаване на личен електрически автомобил.

Анализаторът на Bloomberg Марк Гурман, базирайки се на вътрешни лица и дизайнери на Apple в този момент изяснява какви хрумвания е имала компанията по време на процеса на създаване на електрическия автомобил и за какво в последна сметка е решила да се откаже от плана.

Според него, един от първите прототипи на Apple е изглеждал като футуристичен миниван Canoo (вижте по-долу). Електромобилът е трябвало да има стъклени порти и покрив с регулируемо затъмнение. Предната и задната част са били идентични. Отвън той е изглеждал по този начин, като че ли се движи обратно, макар че се движи напред.

По време на процеса на създаване компанията няколко пъти трансформира екстериора и интериора на несполучливия електрически автомобил. В доста от версиите се предполагаше, че той ще бъде оборудван с огромен тв приемник в центъра на купето. В други етапи се предполагаше, че транспортното средство ще бъде оборудвано с по-малки екрани с размер на iPad.

Разработката на плана почнала още по времето, когато основен дизайнер на Apple беше легендата Джони Айв. Смята се, че негово дело са няколко реформаторски плана в това число iMac, iPod, iPhone и Apple Watch.

Преди версията „ Canoo “ той предложил дизайн, който вътрешно бил наименуван „ Bread Loaf “, тъй като приличал на минивановете на Volkswagen от 50-те години. По-късната версия е била сходна на актуалния VW ID.Buzz. Последното огромно преправяне на електрическия автомобил е била появяването на вратите, сходни на тези в електрическите автомобили Model X на Tesla. Като цяло при създаването на електрическия автомобил Apple се е ориентирала повече към миниван съответно.

Apple е желала нейният електрически автомобил да бъде изцяло самостоятелен или да дава отговор на това, което назовава „ равнище 5 на самостоятелност “. Това щеше да бъде една от главните му характерности. Електромобилът нямаше да бъде оборудван с волан и педали. На разнообразни стадии от създаването инженерите и дизайнерите първо добавяха, а по-късно премахваха функционалности и варианти, които се оказваха непрактични. Например, в един миг те обмисляли ръководство на електрическия автомобил посредством окачени сензорни екрани, контролер в жанр Xbox и даже приложение за iPhone.

На доктрина Apple е можела да купи Tesla, която създава изцяло самостоятелна технология, само че съгласно Гурман Тим Кук се е отказал от тази концепция. Въпреки това Apple към момента преглежда Tesla като вероятен снабдител на електрически акумулатори за своя план. На разнообразни стадии Apple подписа и редица съглашения с Mercedes за създаване и доставка на програмен продукт за самостоятелно ръководство.

В последна сметка Apple стигна до заключението, че цялостната самостоятелност на равнище 5 е неосъществима фантазия, най-малко в близко бъдеще.

Всички тези индустриални опити доведоха до това, че съгласно консервативни оценки цената на електрическия автомобил на Apple би трябвало да бъде към 120 хиляди $, макар че самата компания се беше насочила към цена от към 85 хиляди $.

Тъй като реализирането на петото равнище на самостоятелност за компанията изглеждаше на ръба на невъзможността, и защото Тим Кук не е човек, който е подготвен да продава артикул на загуба или с ниска облага в името на пазарен дял, ръководителят на Apple в последна сметка реши да постави завършек на всичко това.

Уведомлението за разформироване на екипа на план „ Титан “, в границите на който се разработваше електрическият автомобил на Apple беше изпратено до чиновниците на компанията на 26 февруари.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР