След 10 часа изслушване на Иван Гешев за главен прокурор

...
След 10 часа изслушване на Иван Гешев за главен прокурор
Коментари Харесай

Протестите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор продължават

След 10 часа чуване на Иван Гешев за основен прокурор на България, той отговори на над 100 въпроса и получи утвърждение с 20 на 4 гласа от Висш съдебен съвет. Днес магистратите ще изпратят решението си на президента Румен Радев, който би трябвало да реши дали да издаде декрет за назначението на Гешев за основен прокурор или да наложи несъгласие. Срок за решението на президента Радев няма. Ако той върне решението на Висш съдебен съвет, магистратите ще прегласуват решението си. За да бъде Гешев разгласен за основен прокурор би трябвало да събере 17 гласа от членовете на Висш съдебен съвет. Тогава процедурата по желание на основен прокурор ще приключи с президентски декрет.
Именно по тази причина през днешния ден протестиращите против определеният от магистратите Гешев се насочват към президентството с апел Радев да върне назначението на основния прокурор.
В 9 часа на 25 октомври придвижване " Боец " провежда митинг също пред Президентството. В 18:30 от " Демократична България " още веднъж ще стачкуват там. Демократите има и три претенции, поради които приканват за митинг:
1. Президентът Радев да не подписва указа за назначението на Гешев.
2. Да съобщи подготвеност да упражни конституционна самодейност и да започва съвещания за изработването на конституционни промени, с които да бъдат осъществени решителни промени в прокуратурата и Висшия правосъден съвет, след което да бъде определен нов основен прокурор.
3. Всички политически сили да се ангажират с осъществяването на дълбока правосъдна промяна посредством промени в Конституцията.
" Чрез него (бел. ред. - Иван Гешев) корупционната върхушка се надява да си подсигурява безотговорност за още седем години, в изискванията на още по-агресивна принуда. Искрено се надяваме жителите на София да се отнесат с схващане към породените им неудобства, заради блокирането на Орлов мост. То беше провокирано от недопускането на протестиращите пред постройката на Висшия правосъден съвет посредством координираните дейности на полицията и проведените в поддръжка на Гешев агитки ", изясняват Демократите.
От Министерство на вътрешните работи чакат и още веднъж да се блокира Орлов мост и към този момент предизвестиха столичани да заобикалят този маршрут при опция. Движението там беше пуснато към 7:20. От думите на премиера Бойко Борисов стана ясно, чее говорено с " 10-тина " останали протестиращи и им било обезпечено трасе до Президентството да стачкуват там. Борисов не пропусна да каже и, че 2 млн. души поддържат избора на Иван Гешев за основен прокурор.
Actualno.com получи сигнали, че е имало " рекрутиране " с пари на хора за митинга в поддръжка на Гешев - по 30 лв. на човек от организации за статисти. Тези сигнали не са доказани от Министерство на вътрешните работи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР