След 10-15 години около 40% от работната сила ще бъде

...
След 10-15 години около 40% от работната сила ще бъде
Коментари Харесай

До 15 години близо половината от работещите ще са над 55 години

След 10-15 години към 40% от работната мощ ще бъде над 55-годишна възраст и работодателите неизбежно би трябвало да се замислят и да приспособяват работните места към потребностите на възрастта.

Това съобщи в студиото на PrimeTime по Euronews Bulgaria Томчо Томов, който е създател на разбора за поколението Т, или поколението на т.нар традиционалисти.

Той уточни, че междинната дълготрайност на живота след навършване на пенсионна възраст в България е към 15 години.

„ Наблюдаваме, че хората се задържат на работа към 4-5 години, докъм 70 “, добави Томов.
 Pokolenia Rabotno Miasto
По думите му спор сред поколенията на работното място има, тъй като те мъчно намират общ език. Според Томов по-възрастните генерации се отнасят деликатно към технологиите и избират да поддържат връзка лице в лице.

Експертът уточни, че опитът е значимо нещо, само че в един миг той основава стандарти, бариери към усвояването на нещо ново.

„ Младите хора пък се стремят към непрекъсната смяна и по-лесно ги възприемат “, разяснява Томов.
Младостта не се опълчва на опита. Младостта се опълчва на статуквото, на консервативното. Опитът е нещо потребно.
„ Политиките в ръководство на хора би трябвало да се трансформират съществено “, безапелационен е Томов.

Той разяснява още, че по-възрастното потомство не слага заплатата преди всичко и то живее, с цел да работи, поставяйки сигурността на работното място като първостепенно, както и трудовия морал, изискванията на работното място, взаимоотношенията.
Работодателите не би трябвало да чакат единствено от образованието квалифицирани експерти, а би трябвало да влагат и да сдружават дребни и междинни и да развиват фондове за подготовка
Експертът означи, че от ден на ден българи работят след пенсиониране, като по думите му повода за това е нуждата от повишение на приходите.
 Raboteshti Pensioneri
„ Самите работодатели ги търсят, защото на пазара на труда навлизаме и към този момент сме в тежка рецесия. Не единствено квалифицирани експерти, физически недостигат хора “, уточни Томов.
Намалява доста броя на население в трудоспособна възраст, застарява огромна част от работната мощ и работодателите търсят благоприятни условия за компенсиране и намиране на такива експерти най-вече в това потомство „ Т “ на традиционалистите.
„ Друга причина е, че това потомство се характеризира с полезности, свързани с труда едно положително отношение към специалността “, счита Томов.

По думите му немалка част от това потомство има доста сериозен капацитет.

„ Езици, квалификации, това са близо към 600-700 хиляди от пенсионираните “, разяснява той и добави, че това е един от методите за решение на демографската рецесия.

Най-сериозен дефицит на работна ръка се следи в обичайните браншове в добивната индустрия, промишлеността металургия строителство машиностроене електротехника търговията и естествено големият проблем е в образованието и опазването на здравето, означи още Томов.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР