След 1 юли ще се наложи преизчисляване на лихвите по

...
След 1 юли ще се наложи преизчисляване на лихвите по
Коментари Харесай

Лихвите по заемите ще се преизчисляват след 1 юли

След 1 юли ще се наложи преизчисляване на лихвите по заемите, отпуснати през последните години. Причината за това е, че от тази дата Българска народна банка стопира да пресмята показателя СОФИБОР. Това е референтната стойност за по-голямата част от левовите ипотечни и потребителски заеми в България.

Българска народна банка разгласи още преди година, че стопира да пресмята показателя като причина за това е нов еврорегламент, въведен откакто се разбра, че преди рецесията банки са манипулирали показателите. Според него базата за броене на лихвите би трябвало да се пресмята единствено от лицензирани админи, а Българска народна банка не е подобен. Това оповестява в. " Сега ".

По тази причина ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова предлага незабавни промени в Закона за кредитните институции, за потребителския заем и за заемите за недвижими парцели, с които се цели да бъде запушен вакуумът, който се чака да се получи след 1 юли.

В тях се вкарват текстове, които указват, че референтните показатели за установяване на лихвените проценти от 1 юли би трябвало да бъдат препоръчани от всяка банка, като се съблюдават условията на специфичния еврорегламент. Изрично е записано, че новият лихвен %, който ще се образува след смяната, не може да надвишава размера на лихвата преди нея.

Асоциацията на банките в България от известно време води договаряния за избавяне на СОФИБОР. Друг издирван вид е замяната му.

Пред " 24 часа " Менда Стоянова изяснява, че СОФИБОр би трябвало да бъде сменен с ЮРИБОР при изчисленията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР