Славия (Прага) победи с 1:0 като гост ЧФР Клуж и

...
Славия (Прага) победи с 1:0 като гост ЧФР Клуж и
Коментари Харесай

Гол в стил Трифон Иванов доближи Славия до групите на ШЛ

Славия (Прага) победи с 1:0 като посетител ЧФР Клуж и е по-близо от румънския си противник до влизане в групите на Шампионската лига. Единствения гол в дуела означи Йозеф Масопуст в 28-ата минута. Попадението доста припомня на популярния изстрел на Трифон Иванов при успеха на България над Уелс с 3:0 в квалификациите за Евро'96. През второто полувреме ЧФР Клуж направи много пропуски, а вратарят на Славия Ондрей Коларж избави дузпа, изпълнена от Билел Омрани.

ЧФР Клуж игра за последно в групите на шампионата през 2012 година, а единственото присъединяване на Славия беше през 2007-а. Чехите в никакъв случай не са губили в шестте си предходни мача против румънски тимове.

По пътя към плейофите ЧФР Клуж отстрани поредно Астана, Какаби (Тел Авив) и Селтик. изключително впечатляваща беше победа на отбора на Дан Петреску с 4:3 над " детелините " в Глазгоу. 16 000 по трибуните се надяваха техните любимци да преодолеят и последния противник преди същинската фаза на конкуренцията. На конференцията преди дуела обаче някогашният румънски национал беше безапелационен, че Славия е любимец в двойката и би било огромна изненада, в случай че неговият тим продължи към групите.

Петреску заложи на системата 4-3-3, с Чиприан Деак, Мариус Тукудеан и Билел Омрани като офанзивно трио. Получилият контузия на последната подготовка Пауло Винисиус отпадна от състава за сметка на Майк Кестор.

За Славия това е трети опит да влезе в групите след идването на новите притежатели на клуба, които направиха солидни вложения. " Червено-белите " постановиха доминация в локалното състезание, само че в предходните два сезона отпаднаха в квалификациите на ШЛ, надлежно от АПОЕЛ Никозия и Динамо (Киев).

В титулярния състав на гостите личеше името на румънския национал Николае Станчу. Той е роден покрай Клуж и дефинира града като собствен втори дом. Неговото семейство беше на стадиона, с цел да го поддържа, а самият Станчу призна, че се е надявал Славия да се размине с ЧФР.

През лятото чешкият първенец се раздели с двама съществени бранители, само че техните заместници Ондрей Кудела и Давид Ховорка се оправят чудесно и тимът е позволил единствено един гол след първите шест кръга в шампионата. Срещу ЧФР Клуж предни позиции започва Мик ван Бюрен, а зад него действаха Петер Олаинка, Станчу и Лукаш Масопуст.

Ван Бурен можеше да даде преднина на чехите още в 3-ата минута, само че стреля в навън от комфортна позиция. В 13-ата Оялинка проби на скорост по десния фланг и също беше покрай гола. Домакините бяха по-сковани и не успяваха да провеждат рискова офанзива, а публиката на " Константин Радулеску " не пропускаше да освирка Станчу при всяко негово допиране до топката.

Именно Станчу центрира за гола, с който Славия поведе. Това стана в 31-ата минута след центриране на румънеца от корнер и красиво воле на Масопуст. Домакините претендираха, че състезател на Славия е бил в засада и е пречел на вратаря Арлаускис да види топката, само че повторенията демонстрираха, че засада няма.

Чехите преобладаваха и след гола, а към 500 техни последователи се любуваха на развиването на мача. ЧФР Клуж чакаше почивката с вярата, че след нея ще направи още един поврат. Петреску пусна в игра Марио Рондон и след негов шут в 51-ата минута топката срещна гредата.

Румънците пресираха противника и имаха няколко благоприятни условия за гол, само че все нещо не им доближаваше. Сериозен пропуск направи Камора. Смените в състава на Славия не трансформираха съвсем нищо и отборът най-вече се бранеше.

В 78-ата минута Джунейт Чакър даде дузпа за домакините, като употребява и помощта на ВАР, само че вратарят на Славия Ондрей Коларж избави удара на Омрани.

МИНУТА Пожарна охрана МИНУТА

Снимки: gsp.ro Шампионска Лига final кръг, вторник 20 август  ЧФР Клуж 0:1краен резулат  Славия Прага
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР