Слави Трифонов да продължи да не вярва в ”добрите намерения”

...
Слави Трифонов да продължи да не вярва в ”добрите намерения”
Коментари Харесай

Осман Октай: Слави Трифонов да продължи да не вярва в ”добрите намерения” на ГЕРБ, БСП и ДПС

Слави Трифонов да продължи да не има вяра в ”добрите намерения” на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Това сподели пред "Фрог нюз " политическият анализатор Осман Октай. Ето какво още добави той във връзка с сегашната политическа обстановка:

- Г-н Октай, имате ли концепция какво се „ върти “ в главата на задкулисието, по този начин, че партиите на статуквото да запазят въздействието си в политиката?
- Задкулисието несъмнено е в патова обстановка след тези парламентарни изори. В момента то се пробва да щракне клопката към Слави Трифонов с концепцията той да одобри поддръжка от така наречен систематични партии, било то ГЕРБ, Българска социалистическа партия или Движение за права и свободи. Всички без изключение го подтикват да сформира кабинет с тяхна поддръжка. За страдание виждам сходни опити и от другите обединения на протеста- „ Демократична България “ и „ Изправи се! Мутри вън “.

- Как си обяснявате сходно единодушие на съперници във връзка с идващите политически ходове?
- Само с едно – със зависимости. Задкулисието има свои хора в тези обединения, посредством които се пробва да въздейства върху техните решения.

- Има ли печеливш ход за българския народ при този резултат на изборите?
- Има, в случай че Трифонов със своите екипи, независимо и без страсти одобри идващите си тактически стъпки за следване на неговата политическа стратегия. Това значи, че се откриват две благоприятни условия. Ако в този парламент има опция да се промени Изборния кодекс, тъй че да се сменят органите за ръководство на изборния развой, и се даде опция на българите зад граница да гласоподават, единствено за това си заслужава да се разтегли във времето активността на 45-то Народно събрание. Иначе никакъв различен смисъл няма. Всички други хрумвания, които се дават, ще бъдат блокирани от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и ГЕРБ.

- Възможно ли е новите партии, дружно с поддръжката на Българска социалистическа партия, да речем, да гласоподават промени в правосъдната система?
- Не имам вяра на такава теза. Българска социалистическа партия, в случай че желаеха да вършат промени в правосъдната система, нямаше да влязат в съглашателство с ГЕРБ и Движение за права и свободи при избора на състава на Висш съдебен съвет. Спомнете си, че точно техните представители в Съвета поддържаха кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор. Депутатите на Българска социалистическа партия заедно с ГЕРБ и Движение за права и свободи поддържаха още избора на Сотир Цацаров за началник на КПКОНПИ. Българска социалистическа партия са изпаднали в доста тежка обстановка след тези избори. Те биха могли да бъдат използвани от партиите на митинга за смяната на изборния закон. Най-малкото могат да ги тестват дали биха се съгласили за такава смяна. Ако няма такава воля измежду Българска социалистическа партия, те не биха могли да вкарат и тази тематика за разискване в Народно събрание, тъй като демократичната съпротива ще се провали.

- Движение за права и свободи в този момент декларират, че обществото желае смяна. Защо не го обявиха това в средата на предходната година по време на всеобщите митинги?
- От вечерта на изборите позициите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия безусловно са позиции на това задкулисие. Заедно с всички политолози, анализатори, придворни публицисти, към това подтикват Слави Трифонов и партиите на митинга. Единствената цел на тези систематични партии, натикани напълно основателно в ъгъла, е да се вклинят и да основат задоволително несъгласия към трите опозиционни обединения.

- От ГЕРБ си опонират. Преди изборите ни увериха, че те си имат министър председател и това е Борисов. След вота, обаче обявиха, че той няма да е министър-председател. Това превръщане на позицията става в границите на десетина дни. Какво ще се случи в Борисов?
- Той се намира в тежка изолираност. Неговата партия също. Пред Борисов стоят две задания. Поведението му демонстрира, че след експанзията в изборната нощ, той към този момент е стартирал предизборната си акция. Виждаме го към този момент всеки ден какво прави и дава обещание. Той знае, че предварителните избори са неизбежни. Ако желае да завоюва с време от 14 дни, въртейки мандата за сформиране на кабинет, той ще се възползва от това. Ако сметне, че е подготвен за предварителни избори, може да върне още същият ден мандата. На неговите думи не може въобще да се разчита. Той взема решение еднолично и на мига тези въпроси. Всичко в тази обстановка е в ръцете на втората сила- партията на Слави Трифонов. Убеден съм, че той не има вяра в положителните планове нито на ГЕРБ, нито на Българска социалистическа партия, нито на Движение за права и свободи. Не е моя работа да го поучавам, само че единствено ще кажа - да продължи все по този начин да не им има вяра.

Интервю на Катя Илиева, "Фрог нюз "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР