Слави събра дежурното недоволство на неуспелите да се справят с

...
Слави събра дежурното недоволство на неуспелите да се справят с
Коментари Харесай

Георги Харизанов: Не отписвайте кабинет на ГЕРБ, няма друг р...

Слави събра дежурното неодобрение на неуспелите да се оправят с живота

Служебен кабинет с хора без опит и престиж е риск поради времето, в което се намираме

- Бойко Борисов насочи забавна оферта към Слави Трифонов да му помогне с депутати за сформиране на кабинет. Как тълкувате думите му?

- Като думи към цялата политическа класа, а освен към господин Трифонов. При цялото ми почитание - към този момент не провиждам " Имат подобен народ " (ИТН) като другия огромен полюс в политиката, с цел да чертаем схеми за разговор сред двамата единствени водачи в България. Нека имаме поради, че към този момент Борисов разказва единствено разновидностите за политическо развиване пред настоящия парламент, а още не е почнал да изброява проблемите и незабавните решения, които би трябвало да бъдат взети. Тогава картината би станала още по-сложна и би изглеждала още по-нерешима от нови политици, множеството от които - с нулеви опит, контакти и интернационален престиж. И не го споделям с неприятно, това е просто факт.

- В неделя министър председателят предложи експертен кабинет с необятна поддръжка. Защо промени позицията си с апела към партията на Слави Трифонов да поеме своята отговорност?

- Не споделям тезата, че е препоръчан експертен кабинет. Предложението беше всеки да даде най-хубавите си специалисти и да се сформира мощно държавно управление. Най-добрите специалисти в ГЕРБ са политически лица и водачи на партийна листа. Това не е оферта за експертен кабинет.

- Означава ли това, че ГЕРБ твърдо не вижда вид да направи кабинет със своя мандат?

- Не. Някак бързо се не помни, че това беше първото ясно изразено желание от страна на Бойко Борисов. Това е и отговорността на първия. Има време за съвещания, договаряния, осъзнаване на новите действителности и наместване на новите политически салда, с цел да се види дали кабинет с мандат на ГЕРБ е вероятен в настоящия парламент. А и почтено казано, към този момент не видях различен работещ и стабилен вид, бидейки наясно с всички настроения против нов мандат на Борисов.

- Какви опасности крие едно служебно държавно управление и нови избори? Има ли в действителност заплаха от прекъсване на еврофондове или други пари по интернационалните стратегии?

- Само по себе си служебното държавно управление, въпреки и отживялост, не крие никакви опасности. Рисковете са във времето, в което се намираме. Рисковете са в късите периоди, в които хора, отново споделям - с експертиза, интернационалните контакти и интернационално доверие, да гласоподават извънредно значими решения тук и след това да ги защитят пред Европейски Съюз и Европейска комисия. Това, дано знаем, е безусловно невероятно в изискванията на разхлабен парламент и преди малко образувано служебно държавно управление без законодателна самодейност, формирано от хора без нужните опит и престиж.

- Едни възможни нови избори се обрисуват в интервала юли-август, когато хората са по морета. От друга страна пък, много емигранти са си у нас. Как ще се отрази това върху интензивност и резултати?

- Нямам отговор на въпроса за какво всички, съгласно които ГЕРБ са изгубили изборите и са паднали от власт, желаят нови избори, вместо да се захванат да ръководят и да извършват обещанията си. Вие имате ли? Съмнявам се.

- Доста социолози предсказаха, че при нови избори след 3 месеца партията на Слави Трифонов може да яхне вълната и да излезе преди всичко. Споделяте ли мнението им?

- Твърде рано е да се построява стабилно мнение за Има Такъв Народ като дълготраен политически индивид с корав електорат и устойчива поддръжка. Поне за мен. Не обичам прогнозите и развиването на тези избори сподели за какво.

- Възможно ли е ГЕРБ и Българска социалистическа партия да се коалират при възможна промяна на Корнелия Нинова от лидерския пост и промяна на курса при алените?

- Едно от нещата, които одобрявам у Корнелия Нинова, споделям го без грам подигравка, е твърдото <210> позициониране като бариера против необятна коалиция. Не смятам, че такава коалиция е работеща в наши условия и ще се състои в нещо друго, с изключение на в безкрайно съревнование по размразяване на другарчето и в гневно съревнование по бъркане в кацата с държавен мед. Партиите ни, изключително тези вдясно, са прекомерно нежни във връзка с електоралната поддръжка, в случай че се допрян до социалисти. Кливиджът комунизъм-антикомунизъм към този момент не е настоящ, само че никога не е пропуснат. И от двата си полюса.

- Възможна ли е изобщо коалиция сред така наречен партии на митинга, откакто останалите не споделят концепциите на Слави за Велико народно събрание, орязани дотации и 120 депутати?

- Всичко е допустимо. Математическата сметка не излиза, това първо, и второ - партиите на митинга са в действителност една партия и две обединения. Демократична България има четири съпредседатели. ИСМВ и аз не знам какъв брой, само че май отново са най-малко четирима - Мая Манолова, двамата от триото и Димитър Делчев. Е, по какъв начин ви звучи на вас 100 депутати да имат 9 партийни водачи, които всеки ден и за всяко решение би трябвало да стигат до консенсус? След което да занесат този консенсус на останалите подкрепящи ги депутати от омразните систематични партии и да го договорят и с тях, с цел да имат кворум и нужните гласове? Поне за мен това е леко налудничаво. Не знам.

- Според вас допустимо ли е изобщо да бъде формиран какъвто и да е кабинет от новия парламент? Или твърдо се отива на нови избори и служебно държавно управление?

- О, несъмнено, че е допустимо. И в трите систематични, и в новите парламентарни групи има хора с нужните качества. Защо да е невероятно? Въпрос, още веднъж да повторя, на ясно осъзнаване на новите политически действителности и значимостта на решенията, които незабавно би трябвало да бъдат взети у нас и след това - предпазени пред Европейски Съюз и Еврокомисията.

- Как политическите турбуленции ще се отразят на президентските избори? Кога ще забележим претендент против Румен Радев, без значение от коя от партиите бъде повдигнат?

- Кандидат ще забележим наесен. Андрей Райчев беше споделил скоро, че който сформира държавно управление -– той ще избере и президент. Съгласен съм, остава да забележим отговора.

- Все отново оценка - кой завоюва изборите на 4 април, кой е огромният губещ?

- Изборите ги завоюва ГЕРБ, към печелившите класифицирам Има Такъв Народ, несъмнено, както и Демократична България. Големият губещ е Българска социалистическа партия, тук няма никакъв спор. Всъщност сегашната Българска социалистическа партия е най-големият губещ в историята на партията, за което водачите <210> дължат ужасно доста отговори на електората си.

- Какво докара на партията на Слави Трифонов толкоз доста гласове?

- Комплексен въпрос. Бунт против системата, извънредно известен човек отпред, гласоподаване на инат на партиите и с усмивка на разположение от страна на млади и поначало аполитични хора, дежурното неодобрение на неуспелите да се оправят с живота... Причините са доста и солидни, заради което глуповатите еднопластови заигравки с музикални стилове и ниска просвета са прекомерно несериозни.

- Не мога да отмина тематиката, Бог да го елементарни, Георги Коритаров... Води предаване във вашата телевизия, на другия ден не е сред живите… С какво ще го запомните?

- С него самия. Жоро е прекомерно популярен разсъдък и прекомерно комплицирана персона, с цел да бъде разказан с изброяване на няколко случки или качества. Отиде си една ера в българската публицистика, един неосъществим разсъдък и човек с голям апетит за нови познания и познанства, в същото време успяващ да отдели всекиму нужното време и внимание. И то с извънредно фини образование и обноски, а не от пиедестала на славата и именития си статут. Велик човек. Незабравим, неосъществим и незаместим.

Георги Харизанов е изпълнителен шеф на телевизия „ Европа “, член на ГЕРБ и създател на Института за дясна политика.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР