Славчо Велков Депутати от парламентарната комисия за контрол над службите

...
Славчо Велков Депутати от парламентарната комисия за контрол над службите
Коментари Харесай

БСП иска изслушване на шефа на ДАНС заради нощното шкафче на кмета на Септември


Славчо Велков

Депутати от парламентарната комисия за надзор над службите за сигурност желаят чуване на ръководителя на ДАНС Димитър Георгиев за откритите документи в нощното шкафче на кмета на Септември Марин Рачев.

Това заяви Славчо Велков / " Българска социалистическа партия за България " /, член на комисията за спецслужбите, в четвъртък по време на дебатите в Народното събрание по измененията в Закона за отбрана на класифицираната информация.

При профилирана акция в нощното шкафче на кмета на Септември Марин Рачев бяха открити информации от ДАНС, в които се съдържа информация за извършени дейности по направление пазаруване на гласове на локалните избори през 2015 година

Марин Рачев е упрекнат за занемареност и подписване на неизгодни покупко-продажби. Специализираният углавен съд го в профил краткотрайно от служба.

В настояването до ръководителя на комисията за спецслужбите за чуване на ръководителя на ДАНС се задава въпросът по какъв начин материал, който би трябвало да се съхранява в духа и условията на закона, се озовава в нощното шкафче на един кмет. Велков попита и дали тази информация е предопределена единствено за този кмет или за всички останали в региона.

Парламентът одобри единомислещо на първо и второ четене промени в Закона за отбрана на класифицираната информация. С промените се основава опция за даване и продан на такава информация с други страни или интернационалните организации и без съществуването на влезнал в действие интернационален контракт за отбрана на информацията. Това ще става единствено в случаи, свързани със отбрана на националната сигурност на страната ни. Решението ще се взима от ДКСИ за всеки съответен случай.

В претекстовете се показва, че България няма влезнали в действие интернационалните контракти с редица страни, с които поддържа дипломатически връзки, като Кралство Белгия, Холандия, Швейцария, и това препятства опцията за даване и продан на класифицирана информация и съдействието със службите за сигурност на тези страни.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР