Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт и Руслан Стефанов

...
Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт и Руслан Стефанов
Коментари Харесай

Правителството има да отговаря за АЕЦ Белене на много важни въпроси

Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт и Руслан Стефанов от Центъра за проучване на демокрацията разясниха пред БНР информациите, че непознат съветник ще търси избавление за въглищните ни централи и че българските Топлоелектрическа централа -ове са измежду международните замърсители със серен диоксид . Разговорите и мненията към още веднъж настоящия въпрос за АЕЦ " Белене " нажежиха пристрастеностите.

Правителството би трябвало да даде отговори на редица въпроси за плана за АЕЦ " Белене ", тъй като става дума за 20 милиарда лв., сподели Нейков. Той съобщи, че ще напише тези въпроси и ще ги изпрати на министър Теменужка Петкова .
 Властта отсече: Без никакви отстъпки и взаимни отстъпки за строителството на АЕЦ
Властта отсече: Без никакви отстъпки и взаимни отстъпки за строителството на АЕЦ " Белене "

Към момента интерес са декларирали корейска, китайска и съветска компании

" Как, без да имаме настояща енергийна тактика и без обновена тактика за отработеното нуклеарно гориво и радиоактивните боклуци, както и без настоящ народен проект за енергетика и климат , вместваме един подобен огромен план, който е за 50-60 години напред . Вторият огромен въпрос е за нуклеарния риск - кой каква отговорност ще носи ", сподели още Славчо Нейков.

По отношение на нуклеарния риск нещата са ясни, сподели от своя страна Руслан Стефанов - той в никакъв случай не се носи от частния вложител : " Ако има неприятни последици , те ще се носят от българската страна ... Проблемът на нуклеарната енергетика е, че тя не е гъвкава ".

Нейков съобщи, че е черноглед за този план и посочи, че в случай че въпреки всичко той в миналото проработи, това ще е някъде през 2032-2035 година.

Според Руслан Стефанов уточни, че за дребен европейски план се изискват повече информация и по - добре структурирани документи , в сравнение с при процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ . " Ако видите оповестените формуляри за това какво се изисква от стратегическия вложител, цяло знамение е , че бяха единствено 13 претендентите , можеше да бъдат три пъти по 13.... Всичко е в пожелателен темперамент . Толкова непрофесионално ".
 7 компании желаят да строят АЕЦ Обновена
7 компании желаят да строят АЕЦ " Белене "

Скептицизмът е заплеснат съгласно Теменужка Петкова

Руслан Стефанов счита, че " става въпрос за някакви доста съответни частни стопански ползи , опълчени на българския поданик ".

Държавата изгуби огромния си покровител, а точно публичното мнение, уточни Нейков. " Когато през 2002 - 2005 година се работеше по възобновяването на плана за " Белене ", публичното мнение показваше към 80% поддръжка за този план. Към днешна дата към този момент надали има 30-40%, а като има отговор на всички въпроси, ще е и по-малко ". По думите му, държавното управление е в заварено състояние, поради дейностите на предходни ръководещи.

Нейков разяснява, че при предоставяне на държавни гаранции за АЕЦ " Белене ", Европейска комисия ще упорства процедурата да стартира изначало , тъй като ще има неравнопоставеност, предвид на разпоредбите за конкуренцията.

Според Стефанов Европейска комисия няма да желае сега отговор за това дали страната дава гаранции по плана, само че в случай че след 15 години се откри, че някъде в цялата процедура е предоставена държавна помощ , тогава Европейска комисия ще изиска тази помощ да бъде възобновена.

Държавата би трябвало да избере най-хубавата тактика , има задоволително огромен опит в европейските страни във връзка с въглищните централи, споделиха двамата специалисти.
 Петкова: Европейска комисия надали има нещо срещу
Петкова: Европейска комисия надали има нещо срещу " Росатом " да завоюва плана за АЕЦ " Белене "

Всички претенденти стават ясни на 19 август
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР