Славчо Богданов живее в плевенското село Обнова. Потърси Хоризонт“, за

...
Славчо Богданов живее в плевенското село Обнова. Потърси Хоризонт“, за
Коментари Харесай

Да си платиш, защото произвеждаш зелена енергия

Славчо Богданов живее в плевенското село Обнова. Потърси „ Хоризонт “, с цел да сложи на дневен ред проблем, който евентуално касае още хора, решили да създават зелена сила. 

Преди година и четири месеца той влага във фотоволтаична система. Мотивира се и от опцията напълно да продава създадените количества в ел. мрежата, тъй като тази сила от централи до 30 киловата предстои на изкупуване по преференциални цени, избрани от КЕВР. 

Богданов е мощно обезпокоен от това, което се случва след вложените средства във фотоволтаична станция: 

„ Имам подписан контракт с ЧЕЗ, те имат подобен план. Но се подиграват с нас – купуват ми 1 киловатчас на 0,05 лв., а да ми го продават на 1,57 лв.. Вместо да спечелвам, би трябвало да и доплатя… Трябва да си доплатя двайсет и няколко лв. за това, че съм създал 1200 киловата и те са пренесли силата. Има ли друга страна, в която някой да продава ток и да се постанова да заплаща за това, че продава “. 

Борислав Обрешков, счетоводител на компанията, обяснява обстановката: 

„ Моят клиент има фотоволтаична станция и продава по преференциална цена. За декември има да получава от продадения ток 83 лв., само че има да заплаща 113 лв. за услугата, която те правят. Има и други фактури за други такси, които се прибират. Той би трябвало да заплаща за това, че създава ток, и то „ зелена сила “… Договорът е утвърден от КЕВР и може би би трябвало да се намерения – при обмисляне на дълготрайни контракти на преференциална цена, когато падне тази цена под пазарната цена. В момента пазарната е над два пъти по-висока от преференциалната “. 

Повече по тематиката можете да чуете в звуковия файл. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР