Слънцето ще стане по-студено и мрачно до 2050 г., прогнозират

...
Слънцето ще стане по-студено и мрачно до 2050 г., прогнозират
Коментари Харесай

Ще помръкне ли слънцето

Слънцето ще стане по-студено и тъмно до 2050 година, предвиждат астрономи от Калифорнийския университет в Сан Диего. Това оповестява уеб сайтът Phys.org, който се базира на Astrophysical Journal Letters.

Според учените тези промени ще бъдат резултат на " огромния най-малко " на слънчевата интензивност - от време на време събитие, по време на което слънчевата интензивност понижава, образуват се по-малко петна и спада силата на лъчение в ултравиолетовия диапазон.

По време на проучването експертите проучват 20-годишното държание на сходни със Слънцето звезди и на основата на тези данни стигат до извода, че нашата звезда ще помръкне към средата на 21 в.

Слънчевата интензивност се усилва и понижава с честота 11 години. При това, съгласно изчисленията на астрономите, към 2050 година температурата на Слънцето може да спадне до така наречен маундерски най-малко, регистриран в интервала от 1645 до 1715 година Тогава, съгласно изчисленията на астронома Едуард Уолтър Маундер, вместо нормалните 40-50-хиляди слънчеви петна, на повърхността на светилото са се образували общо единствено 50 петна.

Този исторически откъслек постоянно се свързва с така наречен " дребен ледников интервал ", само че не всички учени са съгласни с това мнение. Според съперниците на тази теза даже при мощно намаляване на слънчевата интензивност, няма по какъв начин да се получи световно захлаждане. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР