Слънцето се събуди. Слънчевият минимум между цикъл 24 и 25

...
Слънцето се събуди. Слънчевият минимум между цикъл 24 и 25
Коментари Харесай

Засилващата се слънчева активност може да увеличи риска от „слънчеви бури тип канибали

Слънцето се разсъни.

Слънчевият най-малко сред цикъл 24 и 25 – интервала, в който нашата звезда е минимум дейна, настъпи публично през декември 2019 година През последните няколко месеца обаче Слънцето се засилва и учените регистрираха голям брой мощни слънчеви изригвания. Само преди към две седмици имаше ново мощно слънчево изригване, като и коронално изхвърляне на маса. Впоследствие геомагнитни стихии бушуваха най-малко няколко дни. Изглежда, че пътят към слънчевия най-много през 2025 година ще бъде посипан с мощни събития от този вид.

В изявление за Space.com Бил Мърта, програмен координатор в Центъра за прогнози на галактическото време към Националната организация на океанските и атмосферни проучвания разяснява заплахата от голям брой поредни коронални изхвърляния на маса.

В този сюжети даже и изхвърлянията да не са мощни, те ще са сложни за пророкуване и надлежно – няма да можем да се подготвим съответно за тях. Тези талази от плазма изминават 150 млн. км сред Слънцето и Земята, след което се врязват в магнитното поле и атмосферата. Могат да повредят спътниците и електронните устройства, както и да повлияят на радио връзката.

„ Това първо коронално изхвърляне на маса изминава 93 млн. благи и проправя път за останалите след него – споделя Мърта пред Space.com – Понякога споделяме, че " канибализира "  предстоящото. "

Коронално изхвърляне на маса вид човекоядец с избрана мощност може да повреди сериозно инфраструктурата. Често е невероятно да се подготвим за сходно нещо. Изключително мъчно е да се вършат прогнози на галактическото време. Освен това не постоянно разполагаме с данни за това по какъв начин земното магнитно поле ще се държи при несигурната магнитна дистрибуция на короналните изхвърляния на маса. Според Мърта това е най-лошият вероятен сюжети.

Събитието Карингтън от 1859 година е най-силната геомагнитна стихия в историята. Ако тя се случи през днешния ден, последствията ще са пагубни. Слънчевата интензивност - с доста петна и изригвания - стартира от 28 август и продължава до 2 септември. Веднага след обяд на 1 септември английският астроном Ричард Карингтън следи най-големия протуберанс, който провокира голямо изхвърляне на маса от короната на Слънцето. То се понася към Земята и стига до нея единствено за 18 часа (обикновено са нужни 2-3 дни) и предизвика най-силната геомагнитна стихия в историята на наблюденията, с общата мощ еквивалентна на 10 водородни бомби.

През 2009 година NASA пресмята, че в случай че сходно нещо се случи през днешния ден, високотехнологичната конструкция ще бъде парализирана. Близо 130 млн. души в Съединени американски щати ще останат без ток. Водоразпределението също ще бъде наранено. Храната и медикаментите със характерни условия за предпазване ще бъдат изгубени за 12-24 часа. Отоплението или охлаждането в домовете няма да бъде налично, телефоните също и така нататък

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР