Слънцето е такава част от живота ни, че често дори

...
Слънцето е такава част от живота ни, че често дори
Коментари Харесай

Какво ще се случи, ако Слънцето изчезне внезапно?

Слънцето е такава част от живота ни, че постоянно даже не се замисляме какъв брой значим детайл е от живота на Земята. А какво би станало, в случай че то ненадейно изчезне?

Не, светът няма да се унищожи на мига. Вместо за секунди, той ще почине постепенно – в границите на седмици, даже години, пише  " Обекти ". Рано или късно студът ще ни довърши, само че екстремофилите, които живеят в разнообразни рискови условия, ще продължат да съществуват милиарди години отсега нататък.

Когато Слънцето изчезне, ние няма да разберем на мига. Необходими са 8 минути и 20 секунди на светлината от нашата звезда да доближи до планетата ни. Съответно – ще настъпи цялостен мрак чак 8 мин. и 20 секунди по-късно. Гравитационното въздействие, което Слънцето оказва върху Земята, също ще изчезне чак след 8 мин. и 20 сек.

Фотосинтезата ще спре на мига и това е може би най-големият проблем, пред който ще се надигнем при сходна обстановка. 99,9 % от естествената работливост на Земята е точно в резултат на фотосинтезата. Без Слънцето растенията няма да могат да гълтам въглероден диоксид и да отделят О2.

Дори и без фотосинтеза обаче, ще ни бъдат нужни хиляди години да изчерпим запасите на планетата. 7-те милиарда души на Земята вдишват по 6 000 000 000 000 кг О2, до момента в който атмосферата ни съдържа впечатляващите 1 000 000 000 000 000 000 кг.

Вижте това в детайли видео направено от Vsauce по тематиката.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР