Слънчевият бум продължава – така започва последния доклад на изследователския

...
Слънчевият бум продължава – така започва последния доклад на изследователския
Коментари Харесай

50% ръст на износа на китайски слънчеви панели за Европа

Слънчевият взрив продължава – по този начин стартира последния отчет на изследователския център Ember Climate, който проучва данните от китайските митници за износа на слънчеви модули – през първата половина на 2023 година

Китай има минимум 80% от световния пазарен дял в потенциала за произвеждане на модули за слънчева сила, което прави китайския експорт значим набор от данни за следене на прехода към чиста сила.

Повече от половината слънчеви модули, изнесени от Китай през първата половина на 2023 година, са били предопределени за Европа (58%). Регионът означи и най-големия безспорен растеж в международен мащаб, като износът на слънчеви панели от Китай за Европа набъбна с 47% на годишна база. 66 GW са били доставени в Европа през първата половина на 2023 година по отношение на 44 GW през същия интервал на предходната година. Бразилия е идващият по величина вносител след Европа, получавайки 9.5 GW експорт на китайски слънчеви панели през първите шест месеца на 2023 година, съвсем без смяна по отношение на миналата година.

През първата половина на 2023 година износът на слънчеви панели от Китай е повишен с 34%, като 114 GW са били доставени по целия свят, спрямо 85 GW през същия интервал на предходната година. Това е еквивалентно на общия конфигуриран потенциал на слънчеви панели в Съединените щати (113 GW).

Африка е районът с максимален процентен напредък (+187%), воден от огромни нараствания в Южна Африка, като страната внесе 3.4 GW (спрямо 0.6 GW през първата половина на 2022 г.), защото държавните управления и жителите се насочиха към покривната слънчева сила като метод да избегнат енергийните си рецесии. След Африка, районът със идващия най-бърз условен напредък е Близкият изток с растеж от 64% (+2.4 GW) през първата половина на 2023 година в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

В изследването се споделя още, че

Разликата сред износа на модули и инсталирания потенциал обаче нараства, като обилни ресурси от модули стоят в складовете. Необходими са съгласувани политически старания, с цел да се подсигурява, че инсталирането и консолидираното на слънчеви фотоволтаици може да върви в крайник с предлагането на модули и да подхожда на ускорението, належащо за утрояване на потенциала за възобновима сила до 2030 година "
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР